Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepustí ani kamion. Dálnice D5 na Rozvadov dostane svodidla z betonu

  14:57
Celý dálniční úsek mezi Plzní a Rozvadovem postupně dostane nová středová svodidla. Podle právě vznikajícího projektu už nebudou kovová, ale odolnější z betonu.
Nejodolnější. Vysoká betonová svodidla jsou v současné době nejodolnějším typem...

Nejodolnější. Vysoká betonová svodidla jsou v současné době nejodolnějším typem středových svodidel, která Ředitelství silnic a dálnic používá. Udržet mají i kamion. Správce dálniční sítě uvažuje o jejich usazení na 60 kilometrů dlouhém úseku od Plzně na Rozvadov. (21. října 2022) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Nová a vyšší kovová středová svodidla, která vydrží větší náraz, nechává nyní osazovat Ředitelství silnic a dálnic v nově opravovaných úsecích dálnic.

Projekt pro úpravy dálnice D5 mezi sjezdy na Plzeň u Sulkova a bývalým dálničním hraničním přechodem s Německem v Rozvadově ale půjde zřejmě ještě dál. Projektanti už asi rok pracují na tom, aby jízdní pásy uprostřed odděloval aktuálně nejodolnější typ zábran, speciální betonové bloky.

Nejodolnější. Vysoká betonová svodidla jsou v současné době nejodolnějším typem středových svodidel, která Ředitelství silnic a dálnic používá. Udržet mají i kamion. Správce dálniční sítě uvažuje o jejich usazení na 60 kilometrů dlouhém úseku od Plzně na Rozvadov. (21. října 2022)

V České republice to bude první úsek, kde budou taková svodidla s nejvyšším stupněm odolnosti oddělovat jízdní pásy v délce desítek kilometrů.

„Do současné doby je udělaný souvislý osmikilometrový úsek ze svodidel nejvyšší třídy odolnosti označovaných jako H4 na dálnici D11 u Prahy, pět kilometrů je na dálnici u Olomouce. Úsek D5 od Sulkova na Rozvadov měří přes 60 kilometrů,“ vypočítal Jan Hoření z centrály Ředitelství silnic a dálnic.

Nejstarší svodidla používaná na našich dálnicích dokázala při nárazu zadržet osobní auto, případně dodávku. V 90. letech při výstavbě dálnice D5 k hranici se podle normy osazovala svodidla, která za sebe nepustila nejen osobní auto, ale ani lehčí náklaďák.

Tragická nehoda se třemi mrtvými

Právě taková jsou i na dálnici D5 u Benešovic na Tachovsku. V srpnu nezastavila kamion, kterému podle jedné z možných verzí tragedie explodovala pneumatika. Neovladatelná souprava slisovala svodidla a nečekaně se zjevila v protisměru, kde sešrotovala osobní auto. V něm přežila jen spolujezdkyně. Její dvě malé děti a manžel, který osobní vůz řídil, na místě zemřeli.

Vybavuji si jen, jak kamion přeskočil středová svodidla. Připadalo mi to, jako když najedete trochu vyšší rychlostí autem na takový ten vyšší obrubník. Tam neletělo nic a najednou se zjevil,“ popsala na konci srpna pro Českou televizi jediná přeživší z auta. Policie se snaží dopátrat, proč k tragédii došlo i zda je za ni někdo odpovědný. „V současné době čekáme na znalecké posudky,“ řekla krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Jan Hoření z ŘSD vysvětlil, že dálnice mezi Sulkovem a hranicí s Německem u Rozvadova je osazena takovými svodidly, která v době zprovoznění a kolaudace splňovala všechny tehdejší normy.

Orientační cena za metr svodidel

H1 1460 Kč

H2 2420 Kč

H3 5400 Kč

H4 6150 Kč

zdroj: ŘSD

„Vše se samozřejmě vyvíjí. Není to ale tak, že když se změní norma, vše se hned předělá. Jak se dálnice postupně opravuje, mění se i svodidla,“ řekl Hoření.

Při rekonstrukcích před 10 lety se na dálnicích montovala svodidla typu H2, kromě osobního auta udrží například i autobus. Při větších opravách před pěti roky se už používala účinnější svodidla označená jako H3, která dokáží zadržet i nákladní auto. Ve srovnání s těmi původními jsou vyšší, vizuálně to jsou dva pásy svodidel nad sebou. Taková jsou například na dálnici D5 mezi Ejpovicemi a Rokycany, nově je jimi osazen i dálniční přivaděč u Plzně od Ejpovic ke Kyšicím.

Odolnější svodidla osadí při opravě vozovky

Stále platí, že čím je svodidlo odolnější, tím je také dražší. I svodidla zaručující zadržení dodávky mohou v případě nehody udržet třeba i naložené nákladní auto. Podle expertů kromě hmotnosti a rychlosti záleží také na tom, pod jakým úhlem auto do svodidel narazí, i jestli trefí svodidlo v místech připevnění k zabetonovanému sloupku, nebo mezi nimi.

V předchozích letech nechalo Ředitelství silnic a dálnic opravit několik betonových úseků D5 na severním Plzeňsku a Tachovsku ve směru ke státní hranici. „V roce 2018 to bylo mezi Heřmanovou Hutí a Ostrovem, předloni u Boru, loni u Svaté Kateřiny. Na jaro příštího roku připravujeme rekonstrukci mezi Mlýncem a Svatou Kateřinou. V současné době připravujeme projekty i pro opačný směr, od hranice s Německem do vnitrozemí. Až se budou dělat tyto úseky, plánujeme osazení betonových svodidel,“ naznačil Jan Hoření.

Betonová svodidla s označením H4 jsou už nyní na dálnici D5 na většině mostů, v úseku mezi Rokycany a Ejpovicemi jsou jimi obložené pilíře portálů držících nad dálnicí dopravní značení.

Osazení těžkých betonových bloků na středový pás dálnice by mělo zabránit autům dostat se při karambolu do protisměru, ale přinášejí omezení při údržbě. „U nás je pod středovým pásem uložené odvodnění, kanalizace nebo kabely. Když tam musíte něco opravit nebo udělat výkop, betonová svodidla jsou komplikací. V zahraničí, kde taková svodidla jsou, většinou mají sítě uložené v širokých pásech u okrajů komunikace. Jenže to znamená už před stavbou vykoupit více pozemků,“ dodal Hoření.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Fiorentina 0:0, domácí hlavně bránili, i tak dál drží šanci na semifinále

11. dubna 2024  17:28,  aktualizováno  20:42

Plzeňští fotbalisté uhráli v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy proti italské Fiorentině cennou...

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Koubek: Jásot po zápase? To kvůli koeficientu. V odvetě chceme hrát stejně

11. dubna 2024  22:08

Vteřinu po skončení zápasu mu ruce vylétly nad hlavu, pak si zapumpoval zaťatou pěstí. Až to...

Ubodal spící přítelkyni. Za úkladnou vraždu stráví senior za mřížemi 14 let

16. dubna 2024  12:12

Šestašedesátiletý Ladislav Ubl si za vraždu přítelkyně definitivně odsedí 14 let. Vrchní soud v...

Práce bez smlouvy, špinavá ubytovna. Ukrajinci v kraji otročí, říká analýza

16. dubna 2024  10:02

Uprchlíky z Ukrajiny některé pracovní agentury zneužívají jako novodobé otroky. Přispívá k tomu...

Dal pěstí cizinci, ten se praštil do hlavy a zemřel. Recidivista dostal 7,5 roku

15. dubna 2024  15:22

Na sedm a půl roku poslal soud do vězení za loňskou smrt Ukrajince v centru Plzně Ondřeje Hlaváče....

Plzeň krok od finále. Musíme být spokojení, ale zároveň pokorní, říká kouč

15. dubna 2024  12:15

Jedno vítězství dělí házenkáře Talent týmu Plzeňského kraje od jubilejního desátého postupu do...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...