Pokus s plynem chtěl hoch zamaskovat parfémem, přiotrávil spolužáky

  • 42
Na Základní škole v Chotěšově na Plzeňsku zasahovali dnes záchranáři. Po hodině fyziky jeden ze žáků vstříkl do vzduchu parfém, aby překryl zápach z pokusu s plynem. Po vdechnutí směsi některé děti zvracely a bolela je hlava. Deset z nich skončilo v nemocnicích, tři z nich si odvezli rodiče domů.

Mluvčí záchranné služby Martin Brejcha uvedl, že chlapec rozptýlil látku ve třídě na druhém stupni.

Podle prvotních informací se hasiči i záchranáři domnívali, že chlapec použil směs kosmetických přípravků. Policisté ale šetřením zjistili, že žák se snažil svým parfémem překrýt zápach, který zůstal ve třídě po pokusu s plynem.

U některých žáků se ale po sloučení plynu a voňavky objevily zdravotní potíže. „Šlo o celou řadu příznaků. Děti trpěly silnou nevolností, bolestí hlavy až po projevy chronických onemocnění. Žádný ze školáků není ohrožen na životě,“ dodal mluvčí záchranné služby.

Ve škole zasahovali také hasiči, kteří část školy evakuovali. „Máme k dispozici vzorek látky. Ten jsme předali hasičům z laboratoře z Třemošné, kteří nám pomohli s jejím určením,“ sdělil mluvčí hasičů Petr Poncar několik minut po vyhlášení události.

„Žák pravděpodobně smísil dvě voňavky. Specialisté zjišťují, zda se v lahvičkách nacházela skutečně látka deklarovaná na obalu,“ doplnil Poncar.

Fotogalerie

Po třinácté hodině dodal, že specialisté na místě určili, že základní nosnou látkou byl líh. „Podrobnější výsledky budou v průběhu příštího týdne,“ upřesnil mluvčí hasičů.

Pacienty snášeli záchranáři na nosítkách do sanitek a postupně odváželi do plzeňských nemocnic.

„Dvě děti jsme převezli na urgentní příjem nemocnice na Lochotíně, další dvě přijalo anesteziologicko-resuscitační oddělení nemocnice na Borech. Šest pacientů je na dětském oddělení na Lochotíně,“ vyjmenoval Brejcha. Další tři si odvezli rodiče domů, jejich hospitalizace nebyla nutná.

Podle něj se věk pacientů pohybuje od deseti do třinácti let.

Událost nyní šetří policisté.