VIDEO: Na Chodské slavnosti napekli v malé cukrárně deset tisíc koláčů

  • 3
Omamná vůně koláčů s tvarohem, mákem a povidly se už od středy vznáší nad Bořicemi na Domažlicku. Ve zdejší pekárně a cukrárně jich napekli deset tisíc, aby pohostili návštěvníky Chodských slavností, které začínají v Domažlicích v pátek a potrvají až do neděle. Zároveň se koná také Vavřinecká pouť.

V malé vesnické pekárně a cukrárně v Bořicích během roku vyrábí dobroty tři až pět lidí, ale před Chodskými slavnostmi se kolektiv vždycky rozroste až na šedesát členů. A napeče deset tisíc pravých chodských koláčů.

„Pomáhají všichni, rodina, kamarádky, přátelé, známí, brigádníci. Je to poměrně ustálená parta a všichni dohromady fungují jako jeden skvěle promazaný stroj. Máme zadělávačky, té nejstarší bylo teď osmdesát let, rozvalovačky těsta, mazačky a merhovačky, tedy ženy, které koláče zdobí. U pece máme muže, těch je celkem deset. Je to skvěle sehraná parta,“ chválí třiašedesátiletá majitelka pekárny Marie Vondrovicová.

Zdobení chodských koláčů

V její provozovně spotřebují na koláče pro Chodské slavnosti dvaadvacet metráků tvarohu, jedenáct metráků mouky, pětačtyřicet třináctikilogramových kbelíků povidel, deset tisíc vajec.

Bořické koláče měří v průměru 27 centimetrů. Z dvacetidekagramových bochánků se vyválí kulatá placka, Její vyvýšený okraj se pomaže vajíčkem a zbytek tvarohem.

Koláč pak merhovačky dozdobí mákem a povidly. Koláč se ještě posype rozinkami a mandlemi.

A co koláč, to originál. Každá merhovačka má svůj rukopis, všechny jsou velice šikovné. A to včetně teprve šestnáctileté Lucie Vondrovicové, vnučky majitelky bořické provozovny.

„Naše koláče už znají i leckde v zahraničí. Ochutnali je v Německu, Rakousku, ale i ve vzdálené Austrálii a také až v Japonsku. Tam je vezli lidé svým příbuzným a známým,“ pyšně říká Marie Vondrovicová. Na bořickém koláči si pochutnávali i dva prezidenti, Václav Klaus a Miloš Zeman.

Chodské slavnosti jsou největší a nejstarší národopisnou slavností v Čechách. Region v okolí Domažlic je známý udržováním tradice lidové dudácké hudby, tanců a zvyků. Pro návštěvníky je připravený jarmark a také desítky vystoupení folklórních souborů z tuzemska i zahraničí. Kompletní program slavností najdete na internetových stránkách zde.

Zároveň se slavnostmi se koná také Vavřinecká pouť a oblíbený Chodrockfest. Jeho program najdete zde.