ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Vykradači chat jezdili na zlodějské výpravy autem z půjčovny, prozradilo je

Dvojice vykradačů chat z Plzeňska doufala, že když bude na zlodějské výpravy jezdit autem z půjčovny, vyhne se dopadení. Jenže právě při vracení vozu nakonec zacvakla policejní želízka na zápěstích mladšího z dvojice. Když si pak dojeli policisté pro jeho parťáka domů, přivezli ho i s částí kořisti.

Dvojice se o víkendu vloupala do chaty nedaleko Přeštic na jižním Plzeňsku. Nebylo to poprvé, kdy vyrazila krást autem z půjčovny. Tentokrát však vůz upoutal pozornost muže ze sousedství vykradené chaty. Nejen že takové auto u sousedů nikdy neviděl, ale muž si všiml i podezřelého dění.

„Oznamovatel vloupání si pohotově zapamatoval i registrační značku vozidla, s kterým pachatelé přijeli na místo. Na základě lustrace policisté zjistili, že vozidlo je vypůjčené z půjčovny vozidel a kontaktovali provozovatele. Jednatel půjčovny si domluvil schůzku s osobou, která uvedené vozidlo užívala,“ popsala policejní mluvčí Eva Červenková.

Když devětadvacetiletý muž přijel s autem na místo domluvené s člověkem z půjčovny, k jeho překvapení se tam objevili i policisté. „Muže na místě zadrželi.  Následně si policisté došli i pro druhého pachatele a zajistili u něj i odcizené věci z vloupání do chaty,“ upřesnila policistka. 

Krátce nato policisté zjistili, že se dvojice nevloupala jen do téhle chaty u Přeštic, ale při porovnání stop zajištěných u dalších vykradených domků se ukázalo, že zadržení toho mají na svědomí více. Obviněni nakonec byli z vloupání do tří dalších rekreačních objektů. Dohromady pachatelé podle dosavadního zjištění policistů odnesli věci za 200 tisíc korun, škoda způsobená na chatách při samotných násilných vstupech se vyšplhala na dalších 50 tisíc korun. 

Zadržené muže ve věku 29 a 34 let z jižního Plzeňska policisté obvinili z  krádeže,  porušování domovní svobody a poškození cizí věci.

„Policejní komisařka ze služby kriminální policie a vyšetřování podala podnět k podání návrhu na vzetí obviněných do vazby, čemuž soud u staršího obviněného vyhověl. Mladší z mužů je stíhaný na svobodě,“ uvedla policistka. 

Policisté kontrolují chatové oblasti (25. listopadu 2021)

25. listopadu 2021