Soudkyně zprostila obvinění ze zkreslování údajů o hospodaření a mění v plzeňském střeleckém klubu jeho bývalého šéfa Pavla Barocha.

Soudkyně zprostila obvinění ze zkreslování údajů o hospodaření a mění v plzeňském střeleckém klubu jeho bývalého šéfa Pavla Barocha. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Soud zprostil obžaloby bývalého šéfa střeleckého klubu, nejsou důkazy

  • 2
Bývalý prezident českého Střeleckého svazu Petr Baroch je zproštěn obžaloby ze zkreslování údajů o hospodaření v plzeňském klubu. Podle spisu Baroch pořizoval za klubové peníze věci, které se sportem neměly nic společného.

Verdikt není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu pro odvolání.

Případem se letos v lednu zabývala samosoudkyně plzeňského soudu Lenka Prýcová. Barocha uznala vinným a vyměřila mu trest v délce deseti měsíců se zkušební dobou na dva půl roku a zákaz činnosti na pět let. Dále mu uložila stotisícovou pokutu.

Petr Baroch se ale odvolal a odvolací senát Krajského soudu v Plzni vrátil kauzu opět k projednání k okresnímu soudu.

Nově soudkyně Prýcová vynesla zprošťující rozsudek. „Nebylo prokázáno, že Petr Baroch je odpovědný za celé žalované období a že trestný čin spáchal,“ vysvětlila soudkyně. Barochovi hrozily až dva roky vězení.

V době, kdy bývalý prezident českého Střeleckého svazu šéfoval i Střeleckému klubu policie Rapid Plzně (v letech 2003 až 2015), se v něm  řádně nevedlo účetnictví. Státní zástupce Barochovi kladl za vinu, že v účetnictví byly zásadní chyby a nedostatky.

Klub jsem založil, vypiplal jsem ho, odmítá vinu jeho exšéf

Současné vedení plzeňského klubu mu dávalo za vinu škodu 2,4 milionu korun.

„Nedělaly se pravidelné inventury majetku, nebylo prokázané, komu byly vyplácené peníze, nebyl podepisovaný peněžní deník, chyběla evidence jízd vozu pořízeného v roce 2003. Z účetnictví plzeňského klubu není možné zjistit, pro koho bylo kupované některé oblečení, elektronika nebo třeba parfém,“ uvedl státní zástupce Pavel Raček.

Bývalý šéf střeleckého klubu od počátku vinu odmítal. „Byl jsem tak vytížený, že jsem neměl čas kontrolovat účetnictví a inventarizace. Žádné finance jsem neodcizil. Já jsem klub v Plzni zakládal. Vypiplal jsem ho,“ odmítal obvinění Baroch s tím, že věřil účetní klubu, že dělá vše správně.

Podle spisu ale klub proplácel i věci, které se sportem neměly nic společného. Řešily se například nákupy květin, stromků a dalších věcí pro zahradu, jež nepatří klubu. Například náklady na televizi a internet byly v některých letech vyšší, než výdaje na střelbu a sportovní aktivity.