V Depu 2015 mluví roboti a létají drony, vzniklo tu Centrum robotiky

  • 0
Centrum robotiky, které patrně nemá v Česku obdoby, se v pátek otevřelo v Plzni v areálu Depo 2015. Všichni, kdo se zajímají o technické vymoženosti, tady uvidí například roboty, kteří jezdí, létají, potápí se, cvičí a mluví. Děti tady budou roboty stavět, naučí se je ovládat i programovat.

„Smyslem centra je dát dětem základní vědomosti pro to, aby se mohly třeba na střední a vysoké škole věnovat oblastem, které souvisí s kybernetikou. Máme možnosti jim ukázat technologie, aby se nemusely učit jenom teoreticky. Děti takové informace vstřebávají poměrně snadno a velmi intuitivně,“ sdělila vedoucí Centra robotiky Iveta Hrotková.

Za výjimečným projektem stojí Správa informačních technologií města Plzně (SIT), která v tomto případě spolupracuje se Západočeskou univerzitou.

Centrum robotiky navazuje na nabídku Domu digitálních dovedností, který SIT úspěšně provozuje zhruba dva roky.

Primátor Plzně Martin Zrzavecký z ČSSD zdůraznil, že projekt je praktickou ukázkou, jak je možné efektivně podporovat technické vzdělávání. „Hodně se o tom mluví a moc se proto nedělá. Tady to ale neplatí,“ prohlásil.

Šéf SIT Luděk Šantora řekl, že se otevřením centra plní sen. „Mám dobrý pocit. Asi hlavně z toho, že vzniklo místo, kam mohou děti jít, bude se jim tu někdo věnovat a mohou tady dělat to, co je prostě baví,“ uvedl.

„Děti ze všeho nejvíc baví, když mohou stavět podle vlastní fantazie. Například jim zadáme úkol postavit motorku a ony si ji vyrobí podle sebe a potom ji naprogramují,“ řekla Markéta Jedličková, která už působila v Domě digitálních dovedností.

Upozornila, že se připravuje také zvláštní program pro hodně nadané děti. „Těm budeme dávat úkoly navíc, abychom podpořili jejich inteligenci,“ sdělila.

Kompletní nabídku kurzů najdete na webových stránkách Centra robotiky zde.