Opuštěné budovy bývalé celnice na hraničním přechodu Rozvadov (2014)

Opuštěné budovy bývalé celnice na hraničním přechodu Rozvadov (2014) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Celníci před 15 roky opustili hranice, z celnic jsou byty i obchody

  • 29
Vstup České republiky do Evropské unie mimo jiné znamenal, že celníci opustili hraniční přechody a přesunuli se do vnitrozemí. O tři roky později celnice a budovy policie nejen na hranicích s Německem už definitivně osiřely vstupem do Schengenského prostoru. Co je s budovami po 15 letech?

V listopadu 1997 byl současně s 62 kilometry dálnice D5 z Plzně do Rozvadova a dál do Německa otevřen i dálniční hraniční přechod Rozvadov. Byl největší ve střední Evropě. Spousty budov pro policisty a celníky z obou stran hranice, společná odbavovací pracoviště, desítky metrů dlouhá střecha zakrývající spousty odbavovacích míst pro oba směry.

Právě tady končila na konci 90. let v době krize na Balkánu snaha stovek lidí proklouznout na cizí doklady v pravidelných autobusových linkách do vytouženého Německa. Na přechodu byly sklady, haly pro uskladnění chlazeného a mrazeného masa, pod dálnicí v místech kontrolních stanovišť vedl tunel propojující policejní budovy na obou stranách dálnice.

Před lety vzpomínala pro MF DNES dlouholetá mluvčí celníků v Plzeňském kraji Jitka Blahutová, jaká byla na rozvadovské dálnici ta úplně poslední služba. „Večer 30. dubna 2004 jsem jela na dálniční hraniční přechod Rozvadov. Byla u něj fronta kamionů. O půlnoci se vstupem České republiky do EU začal platit volný pohyb zboží mezi zeměmi Unie. Řidiči úderem dvanácté zatroubili, ukázali doklady a pokračovali dál v cestě. Celní odbavení zboží se přesunulo do vnitrozemí,“ vybavila si Blahutová.

Vstupem do Schengenského prostoru v prosinci 2007 ztratil dálniční přechod význam. Většina budov dodnes chátrá. Řidiči využívají parkoviště na obou stranách dálnice, fungují tam čerpací stanice, rychlé občerstvení.

Jan Studecký z Ředitelství silnic a dálnic uvedl, že vize pro bývalý přechod je daná, už je schválen záměr přestavět ho na velkou odpočívku. „V rámci studie byly prověřovány možnosti využití objektů, žádná se nejevila jako ekonomicky udržitelná. Za posledních pět let nebyl ani indikován zájem investorů o využití celých budov. Ty jsou stavebnětechnicky zajištěné, nicméně se nepočítá s jejich dalším využitím. Výjimkou je jedna menší na levé odpočívce hned u dálnice, která sloužila pro osobní odbavení. Tam bude zázemí pro prodej mýta a pro řidiče. Ostatní budovy budou odstraněny a na jejich místě vzniknou stání pro osobní a nákladní automobily,“ nastínil Studecký.

Zdržení v úpravách bývalého přechodu je podle něj způsobené technickými problémy spojenými s předěláním nevyhovujících vjezdů.

Starý rozvadovský přechod je plný života

Zatímco dálniční přechod připomíná až apokalyptické místo, jen o necelé dva kilometry dál je původní rozvadovský přechod. Bývalé budovy celníků i někdejších pohraničníků v téměř kilometrovém území nikoho, jak se říkalo prostoru mezi celnicemi, jsou opravené, přestavěné a využívané.

Bývalý dlouholetý rozvadovský starosta Jindřich Červený řekl, že s využitím objektů měli dost starostí. „Když celníci a pak i policisté odešli z hranice, dlouho nikdo nevěděl, jestli si ministerstvo vnitra či celníci budovy nechají, nebo co s nimi bude. Objekty byly zavřené. Podařilo se, že všechny budovy jsou nyní obsazené. Je tam ubytování, free shopy s oblečením, potravinami, alkoholem, restaurace. V nejstarší budově přímo před hranicí je Muzeum železné opony,“ vypočítal Červený.

Dálnice D5 slouží řidičům 20 let (6. listopadu 2017)

6. listopadu 2017

Podobným směrem se vydali i na druhém velkém přechodu v kraji ve Folmavě na Domažlicku. Některé staré budovy už před lety zbourali, další jsou zrekonstruované. Před přechodem vyrostly čerpací stanice, free shopy i kasina. „Místo haly na prohlížení kamionů je už asi dva roky obchodní dům, vypadá to tam pěkně,“ shrnul místostarosta Vladimír Koranda z České Kubice, pod kterou Folmava patří.

V Železné Rudě dlouho řešili, co s s budovou bývalé celnice v Alžbětíně, kterou obec získala bezplatně od státu před deseti lety. Od začátku letošního roku je opravená a plně obsazená. V přízemí je restaurace a bezcelní obchod s levnějším značkovým i regionálním zbožím. Dvě horní patra přestavělo město na byty. „Dříve plánované česko-německé infocentrum bude fungovat uprostřed města,“ řekl v lednu ČTK starosta Filip Smola.

Ve druhém patře celnice byly už několik let dva městské byty a loni k nim přibylo pět garsonek. Jsou o patro níž, vznikly z bývalých kanceláří a služeben celníků. Město je dokončilo za dva miliony korun velmi rychle, protože eviduje velký zájem o levnější bydlení. Celkem jich má teď město třicet.

Celnice ve Všerubech se změnila v dům s obecními byty

I ve Všerubech na Domažlicku slouží budova na české straně k bydlení. Starosta Václav Bernard řekl, že o jejím využití měli po převzetí hned jasno. „Buď bude sloužit ke komerčním účelům, nebo pro bydlení. Nějakou dobu jsme ji nabízeli, ale nebyl zájem. Tak jsme ji upravili na bydlení, protože v obci máme nedostatek bytů. Dvě etapy jsme už realizovali, přestavba na dvanáct bytových jednotek nás stála asi osm milionů korun. Teď nás čeká třetí etapa, ve které vzniknou čtyři velké byty. Už nyní máme na úřadě žádosti o jejich přidělení,“ popsal starosta Bernard.

Rozvadov byl ucpaný kamiony (1. listopadu 2016)

1. listopadu 2016

V soukromých rukou je budova u bývalého hraničního přechodu Svatá Kateřina nedaleko Nýrska. Na bývalém přechodu Železná na Domažlicku ještě stojí uprostřed silnice policejní a celnický přístřešek s pracovní buňkou. „Když jsme areál přebírali, měli jsme v dokumentech, že v případě potřeby musíme umožnit třeba veterinární kontroly. Buňky jsme tam nechali, řidiči u nich dodnes zpomalují. Nikoho neohrožují, ale plánujeme, že je do dvou let odstraníme,“ podotkl starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka.

V Lískové na Domažlicku investor vybudoval na hranicích čerpací stanici a obec Nemanice hraniční budovu pronajímá. „Plánovali jsme tam vybudovat i kadeřnictví a infocentrum, ale ne vše se nám podařilo. Infocentrum vznikne možná v budoucnu, ale zatím zájem o informace přímo na hranicích není příliš velký, vždyť nedaleko je mnohem větší bývalý přechod Folmava. Objekt jsme celý pronajali, nájemce se o něj dobře stará, nás to nic nestojí,“ zhodnotil starosta Nemanic Ivan Bartošek.