Budova bývalé konzervatoře v Masarykově ulici v Plzni - Doubravce, kde by mělo vzniknout karanténní zařízení pro lidi bez domova.(29. 10. 2020) | foto: Petr Eret, MF DNES

Po útěku dvou nakažených Plzeň ruší středisko pro bezdomovce s covidem

  • 13
Jen dva dny fungovala v Plzni budova upravená jako karanténní středisko pro bezdomovce s covidem. V pátek dva ze sedmi nakažených z bývalé školy utekli. Městská policie pak odvezla i zbylé nakažené do izolace v charitním centru.

Dva bezdomovci z bývalé konzervatoře v plzeňské části Doubravka utekli v pátek odpoledne.

„Město o tom bezprostředně informovalo policii, která se událostí zabývá. Událost město Plzeň vnímá jako politováníhodnou. Předčasným opuštěním centra se dané osoby vystavují možnosti trestního stíhání,“ potvrdila mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková.

Podle zpravodajského serveru Krimi-Plzeň šlo o dva drogově závislé muže ve věku 30 a 25 let, kteří vytrhli mříž v okně. Jednoho už podle serveru policisté vypátrali.

Už několik let opuštěnou školní budovu u jedné z hlavních dopravních tepen v této městské části upravilo město pro umístění lidí bez domova nakažených covidem-19 loni na podzim. Stálo to desítky tisíc korun.

Vedení doubraveckého městského obvodu nesouhlasilo s tím, aby někdejší škola sloužila takovému účelu. Jenže jak vysvětlovali, nemohli nic dělat, protože budova patří městu.

Mluvčí doubravecké radnice Jan Švábek v pátek v podvečer uvedl, že po útěku osob město nechalo budovu vyklidit.

„Ukázalo se, že město i přes apely našeho obvodu a petici občanů objekt dostatečně nezabezpečilo. Celá událost nás velmi mrzí, a to především s ohledem na obyvatele Doubravky. Vítáme následný postup města, které objekt po útěku dvou osob ihned vyklidilo a trvale uzavřelo. Osoby bez domova byly podle našich informací odvezeny zpět do domova sv. Františka. Více se k události s ohledem na vlastníka objektu a policejní pátrání nebudeme vyjadřovat,“ uvedl Švábek.

Převoz zbylých nakažených zajišťovala městská policie.

Domov svatého Františka je zařízení městské charity, které poskytuje služby bezdomovcům. Funguje mimo jiné i jako noclehárna a v době velkých mrazů tam mohou po obsazení všech lůžek strávit noc na takzvané teplé židli i lidé, kteří nejsou pod vlivem drog nebo alkoholu.