Ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil a Julian Arahanga se pozdravili...

Ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil a Julian Arahanga se pozdravili tradičním maorským způsobem zvaným hongi - tedy dotekem nosů. | foto: ZČG

Novozélandský režisér přijel do Plzně kvůli malíři maorských válečníků

  • 0
Novozélandský herec a režisér maorského původu Julian Arahanga, představitel jedné z hlavních postav kultovního snímku Matrix, zavítal do Plzně. Pátral zde po stopách malíře Gottfrieda Lindauera. Ten se v západočeské metropoli narodil a proslul zejména portréty maorských válečníků.

Julian Arahanga si během návštěvy Plzně prohlédl i místo, kde stával Lindauerův rodný dům, nafilmoval Lindauerovy portréty plzeňských měšťanů ze Západočeského muzea či umělcův matriční záznam ve Státním oblastním archivu.

Arahanga připravuje nyní druhou řadu dokumentárního seriálu o tomto malíři, série nazvaná Behind the Brush by měla být hotová na podzim.

Gottfried Lindauer se narodil a vyrůstal v Plzni, v 16 letech se nechal zapsat na malířské akademii ve Vídni, kde se učil mimo jiné i u Josefa von Führicha a Leopolda Kuppelwiesera, významných malířů náboženských obrazů.

Plzeňský rodák působil také na Moravě, kde se nachází jeho nejvýznamnější dílo vytvořené v Česku - soubor dvou desítek obrazů a fresková výzdoba kaple sv. Cyrila a Metoděje ve Valašských Kloboukách. V roce 1874 pak odjel na Nový Zéland, kde se usadil.

"Samozřejmě tato základní historie na sebe nabaluje celou řadu různých historek a příběhů. Nám se například podařilo zjistit přesnou lokalitu, kde stával rodný dům Gottfrieda Lindauera," přibližuje Roman Musil, ředitel Západočeské galerie v Plzni, která pro příští rok připracuje Lindauerovu velkou retrospektivní výstavu. Bude tvořit jeden z nejvýznamnějších bodů programu Evropského hlavního města kultury.

Podle Musila stával rodný dům na Klatovské třídě naproti hlavní poště. "Jeho otec Hynek Lindauer byl správcem arciděkanských zahrad, a ti bydleli právě v tomto domku," vysvětluje Musil a dodává, že tam zahradničil už jeho děd.

"Julian Arahanga si natočil i starou mapu Plzně pocházející z roku 1821, na níž je tento dům s číslem popisným 50 vidět," konstatuje Roman Musil, který s novozélandskými filmaři navštívil i Mikulášský hřbitov, na němž byli pochováni Lindauerovi rodiče.

"Bohužel se hroby nedochovaly. Je to ale lokalita, která pro filmaře přesto byla zajímavá. Byl to jakýsi plzeňský Slavín," zdůvodňuje Musil.

Ředitel Západočeské galerie v Plzni návštěvu připravoval s Julianem Arahangou asi měsíc a půl. Do Plzně chtěl Arahanga přijet především kvůli natočení portrétů ze sbírek Západočeského muzea, natočený materiál použije pro díl, který se týká Lindauerova evropského působení.

"Navštívil také Náprstkovo muzeum v Praze, kde se nacházejí dva Lindauerovy maorské portréty, v plánu má i Vídeň nebo Velkou Británii," nastínil Musil s tím, že Arahanga bude mimo jiné natáčet u královské rodiny malířův portrét maorského válečníka, který věnoval princi Albertovi po Koloniální a indické výstavě v roce 1886. "Jeden z obrazů prince Alberta zaujal a Gottfried Lindauer mu jej věnoval," vysvětluje Musil.