Roušku už má i anděl na katedrále v Plzni, pro štěstí na něj ale nesahejte

  • 2
Roušku nosí už i ten nejznámější z devětadvaceti andělů na venkovní mříži katedrály svatého Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni. Vošahlík nebo Ošahánek, jak mu lidé říkají, podle pověsti přináší štěstí, a proto na něj lidé často sahají. Kvůli možné nákaze koronavirem by se ho ale nyní nikdo dotýkat neměl.

Žlutou háčkovanou roušku Vošahlíkovi vyrobili na plzeňském biskupství a doplnili ji o ceduli s nápisem: „Boží dotek je něžnější. Prosím, v těchto dnech se mě nedotýkejte. Kvůli sobě i ostatním. A opatrujte se. Váš Andělíček.“

I když náměstí Republiky je kvůli celorepublikové karanténě téměř prázdné a lidí, kteří si na andělíčka chodí sáhnout, je podstatně méně, biskupství chce nápisem upozornit na to, že by se kovová hlava mohla stát zdrojem nákazy. 

Není to poprvé, kdy lidé Ošahánka oblékli. V prosinci 2015 dostal zimní oblečení jako první, a protože se stal atrakcí, postupně dostali výbavičku i ostatní andělé.

V březnu 2016 andělíčkové poukázali také na porušování lidských práv v Tibetu. Lidé jim dali tibetské vlaječky

Pověst o andělovi z kostelní mříže, který nosí štěstí, vznikla zřejmě v 18. století. Tehdy se v plzeňském kostele ženil popravčí mistr, který ale do katedrály nesměl ani na vlastní svatbu a u oltáře ho zastupoval jeho přítel.

Kat se proto modlil u zadního vnějšího oltáře chrámu a když se zvedal, přidržel se jednoho z andělů na kované mříži. Od té doby se traduje, že andělíček zvaný také Ošahánek nosí štěstí.

10. března 2016

,