Americký spisovatel Robert Fulghum navštívil Plzeň. (2. 10. 2017) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Jsem tak trochu Čech, řekl v Plzni svým čtenářům spisovatel Fulghum

  • 1
Americký spisovatel Robert Fulghum představil v Plzni svou nejnovější knihu Opravář osudů. Do Čech přijel už podesáté a protože má velmi rád dobré pivo, se čtenáři se tentokrát sešel v plzeňském pivovaru.

Na takovém místě měl prý autogramiádu poprvé. 

Děj jeho nové knihy, která vypráví příběh amerického Čecha, který přijede do Česka, aby pátral po svých kořenech, se točí i kolem hospody U devíti draků a ovce.

Robert Fulghum slíbil, že pokud se prodá dostatečný počet výtisků, podnik tohoto jména otevře. „Každý, kdo přijde s mojí knihou, bude mít pivo zadarmo,“ uvedl spisovatel.

Robert Fulghum v Plzni

Připomněl také, že řada Čechů do Ameriky emigrovala, v některých vesnicích vznikaly i početné české komunity. „Já jsem v Texasu poblíž jedné takové vesnice bydlel. Naučil jsem se jíst koláče, naučil jsem se tancovat polku. Už dlouho jsem tak trochu Čech,“ prozradil spisovatel při setkání se čtenáři. 

„A nevím, jestli jste slyšeli o tom, že do Texasu se dostal i Jára Cimrman? Měl aféru s mojí babičkou,“ rozesmál Fulghum všechny přítomné.

Oblíbený spisovatel Českou republiku navštívil už desetkrát a pokaždé se tu podle svých slov cítí jako doma. Lidé jsou na něj milí, pouštějí jej sednout v tramvaji, každý mu chce pomáhat.

„Když chodím po městě, vypadám zřejmě bezmocně, hloupě a staře. Vždycky se mě někdo zeptá, jestli potřebuju pomoct. A já říkám, že bych potřeboval pivo a aby mě vzali domů,“ líčil s úsměvem ve tváři Fulghum.

Při besedě ale došlo i na vážnější témata, otázka o teroristických útocích mu vehnala slzy do očí. Považuje za nepřijatelné, když si lidé vzájemně ubližují.

„To vy dobře víte. Potkávám tu staré lidi, kteří přežili druhou světovou válku i těžké období komunismu. Je pro mě čest tady proto být,“ řekl spisovatel.