Plzeňané jeho výtvory ochutnají například na festivalu Brewstock, jehož první ročník se uskuteční 26. a 27. srpna v areálu DEPO2015.
„K pivu jsem měl velmi blízko už v USA. Dělal jsem v Hoppy Brewing Company a domácímu vaření piva se věnuji asi pětadvacet let,“ říká Chris Baerwaldt. Když se přestěhoval do Česka, neměl prý v plánu tady založit pivovar.
„Pokračoval jsem v domácím vaření. Jezdil jsem na různé pivní soutěže a bavil se tam s lidmi z oboru. A pak mi začali známí říkat: Chrisi, měl by sis otevřít pivovar. A tak jsem to nakonec udělal,“ vypráví sládek, jenž vaří převážně svrchně kvašená piva, která se prosazují především v USA nebo Velké Británii. Ve Střední Evropě příliš velkou tradici nemají.
„Nevěděl jsem, jestli mají moje piva šanci Čechy oslovit. Ale ohlasy byly velmi kladné. To je pro mě pozitivní. A to, že jsem v Praze vyhrál soutěž minipivovarů, ukazuje, že i tyto druhy jsou pro místní pivaře v pořádku,“ myslí si.
Toto léto uvařil i svůj první ležák plzeňského typu. „Byl jsem docela nervózní. Tady vaří ležáky každý. Je to složitější v tom, že u tohoto typu poznáte v chuti jakoukoliv chybu, kterou sládek udělal. Nic se neschová. Ale dopadlo to myslím dobře. Až ho udělám příště, některé věci možná zlepším, ale se svým prvním pokusem jsem spokojen,“ svěřil se Chris.
Piva, která se konzumují v Česku, mu chutnají. „Je tu spousta výborných piv a spousta těch, která zas tak dobrá nejsou. Obecně se ale dá říci, že tu jsou lepší piva než v USA. Tam je také spousta kvalitních výrobců, ale co se týče produkce velkých pivovarů, není to nejlepší,“ podotýká Američan, který se na Plzeňsku usídlil kvůli své manželce.
„Potkali jsme se na jednom pivním festivalu v Californii. Svatbu jsme měli v Čechách a pak jsme nějakou dobu žili v USA. Hledali jsme místo, které by bylo pro rodinu nejpříjemnější a nakonec jsme zamířili do Čech. Jsem tu šťastný,“ říká sládek, pro něhož není toto povolání prvním v řadě. „Zároveň mám práci v USA. To vyřizuji v noci a přes den a o víkendech dělám v pivovaru. Ten ale stále vylepšuji a rád bych se mu brzy věnoval naplno,“ konstatuje.