Americká zahrada v Chudenicích má nové přírůstky z celého světa. | foto: archiv Americké zahrady

Přírodní památka Americká zahrada má nové přírůstky z Číny i Kavkazu

  • 0
Národní přírodní památka Americká zahrada v Chudenicích na Klatovsku má nové přírůstky. Výsadba rozšířila sbírku dřevin o druhy z různých koutů světa – z východu Ameriky pochází ambroň západní, z Číny javor šedý, ze Severní Ameriky lípa různolistá a z Kavkazu lapina jasanolistá.

„Pro zajištění zdárného vývoje má každá sazenice i svůj zavlažovací vak. Ten se jednou týdně naplní vodou, která potom postupně vytéká ke kořenům. Každý strom je označen cedulkou, aby návštěvníci věděli, o jaký jde druh a odkud pochází,“ říká Radka Štajerová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Agentura výsadbu iniciovala a zprostředkovala finanční prostředky z Programu péče o krajinu. Stromy vysadila firma Prostrom Bohemia.

Americká zahrada je malé oplocené území uprostřed lesů nedaleko Chudenic na Klatovsku. Areál založil hrabě Evžen Černín v roce 1842.

Na ploše necelých dvou hektarů se nachází sbírka stromů a keřů z celého světa. Nejvíce zástupců je ze Severní Ameriky – odtud název zahrady. Najdeme tu však i zástupce z Asie a celé Evropy včetně některých domácích dřevin.

Tato pestrá sbírka stromů je chráněna státem od roku 1969. Výsadba nových stromů probíhá podle plánované koncepce, aby byla zachována odpovídající druhová skladba. V letošním roce bude péče o zahradu pokračovat výsadbou keřů.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci se státním podnikem Lesy České republiky dbá o zachování této jedinečné sbírky cizokrajných dřevin i pro příští generace. Na péči se podílí také městys Chudenice, pro jehož návštěvníky je arboretum oblíbeným cílem.

„Americká zahrada je celoročně volně přístupná bez poplatků.“ doplňuje Radka Štajerová.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz