Klára Bandová u Okresního soudu Plzeň-město. Za usmrcení z nedbalosti jí hrozí až šest let vězení. | foto: Jitka Kubíková Šrámková, MF DNES

Žena zavedla slepého otce před kamion, za smrt muže dostala podmínku

  • 18
Okresní soud v Plzni uložil roční podmínku Kláře Bandové, která podle verdiktu z nedbalosti zavinila smrt svého otce. Nevidomého muže totiž vedla přes silnici v centru Plzně mimo přechod pro chodce. Dvojice vstoupila před kamion, který se rozjížděl na zelenou. Zatímco ženu vůz zachytil a odhodil stranou, muž na místě podlehl vážným zraněním.

Bandová dostala podmíněný roční trest vězení s odkladem na zkušební dobu jednoho roku. Za usmrcení z nedbalosti hrozilo sedmatřicetileté ženě až šest let za mřížemi. 

Verdikt si ale žena u soudu nevyslechla, požádala o jednání v její nepřítomnosti. Rozsudek není pravomocný.

Tragédie se stala loni 2. března krátce po půl druhé odpoledne na frekventované křižovatce U Práce v Plzni. Podle obžaloby sedmatřicetiletá žena vstoupila do silnice spolu s nevidomým otcem mimo přechod pro chodce v době, kdy se na zelenou právě rozjížděl kamion.

Kamion ženu odhodil, její otec zůstal pod koly

Zatímco ženu odhodil na stranu, šestapadesátiletý muž zůstal zaklíněný pod kamionem. Přivolaná záchranná služba ho resuscitovala několik desítek minut, ale oživit se ho nepodařilo. Státní zástupce u soudu všechna poranění, která muž utrpěl, četl zhruba pět minut.

Podle verdiktu soudu je evidentní, že obžalovaná porušila důležité povinnosti chodce, protože pokud je přechod blíže než 50 metrů, musí chodec přecházet jen na těchto místech. Žena ale přecházela v jeho bezprostřední blízkosti a v době, kdy již na semaforu pro chodce svítila červená. 

„Brali jsme v úvahu to, že nikdy nebyla trestaná, řádně pracuje. O svého otce, který vyžadoval každodenní péči, vzorně pečovala. Že o něj přišla, je pro ni největší trest,“ odůvodnil výši trestu soudce.

Dodal, že soud uvažoval i o upuštění od potrestání. „Obžalovaná ale vinu odmítá. Naopak tvrdí, že nehodu zavinil řidič kamionu. Na místě na něj křičela, že je vrah,“ vysvětlil. 

Poukázal, že jde o lidskou chybu s tragickými následky. „Byla za tím nepozornost. Možná stačilo jen pár centimetrů a obžalovaná mohla skončit jako její otec,“ upozornil soudce. 

Bandová u soudu řekla, že si z kolize na nic nevzpomíná a že to pro ni byl šok. Během výslechu na policii uvedla, že otec byl zcela nevidomý dvanáct let a starala se o něj sama.

V osudný den ho doprovázela na úřad práce kvůli vyřízení příspěvku na bydlení a v hmotné nouzi. Z úřadu se vraceli domů tramvají. Byla si jistá, že silnici přechází po přechodu pro chodce a že se rozhlédla na obě strany. Vinna se necítí, podle ní za nehodu může řidič kamionu.

Podle soudního znalce ale dvojice vstoupila přímo před rozjíždějící se kamion. Podle odborníka žena musela vědět, že se nákladní automobil dává do pohybu.

„Přecházeli osm až deset metrů od přechodu. Řidič kamionu nemohl poškozeného vidět, protože musel sledovat provoz před sebou. Poškozeného by viděl, kdyby stál,“ poznamenal znalec s tím, že byla provedena i rekonstrukce události.

Největší trest pro ni je, že přišla o otce

Během hlavního líčení se v soudní síni Okresního soudu Plzeň-město promítal i záznam z kamerového systému, který nehodu zachytil. Z něho je patrné, že když dvojice vstoupila do silnice, byla na semaforu už deset sekund zelená. Nejdříve se z křižovatky rozjel větší osobní automobil typu transporter. Za ním stál kamion, pod který se nevidomý muž dostal a který ho usmrtil.

Svědkyně, která nehodu viděla, se domnívá, že obžalovanou ovlivnil mladý člověk, který přeběhl silnici těsně před ní a ona se vydala za ním.

Advokát obžalované se snažil dokázat, že na palubní desce kamionu byly některé věci, které bránily řidiči ve výhledu. Znalec ale řekl, že to výhled šoféra žádným způsobem neovlivnilo.

U soudu vypovídal také řidič kamionu. Tvrdí, že než do kabiny uslyšel nějaký hluk, mohl ujet šest sedm metrů. „Obžalovaná běžela při kamionu a něco na mě volala. Rozuměl jsem, že jí tam spadla taška a že mám zastavit. Ukázalo se, že volala, že tam má taťku,“ vzpomínal na tragické okamžiky řidič. Musel pak couvat, aby bylo možné  muže vyprostit.

Obžalovaná po nehodě začala na řidiče křičet, že je vrah. Pak přešla k pomníku Díky, Ameriko!, kde bylo asi pět mužů a jeden z nich potom šoféra napadl. Zasahovat musela i policie, která následně řidiče odvedla do auta, aby nebyl ostatním na očích.

Slepce v doprovodu dcery zabil kamion (6. 5. 2021)

6. května 2021

,