Školáci z Plas si setkání s Ivetou Vacenovskou užívali.

Školáci z Plas si setkání s Ivetou Vacenovskou užívali. | foto: Sazka Olympijský víceboj

Školáci v Plasích si zahráli ping-pong s českou jedničkou Vacenovskou

  • 0
Sotva se vrátila z mistrovství světa v Číně, zavítala nejlepší česká stolní tenistka Iveta Vacenovská za školáky do Plas. Ti si totiž vybojovali návštěvu pingpongové show v rámci soutěže Jeden za všechny, všichni za stůl, kterou společně pořádá Český olympijský výbor a Česká asociace stolního tenisu v rámci Sazka olympijského víceboje.

Pingpongovou show si žáci zajistili natočením zábavného videa - v něm se nejprve vytvořila formace dětí, která posloužila jako podstavec pod dvě velké žíněnky, jež daly dohromady stůl. A pingpongový zápas mohl začít.

Odměnou pak dětem byl nejen opravdový pingpongový stůl, ale prakticky celodenní sportovní program, při kterém se školáci potkali s olympijským vítězem ve střelbě z roku 1968 Janem Kůrkou, s trenéry a hráči stolního tenisu a také s Ivetou Vacenovskou.

„Učila jsem děti, jak držet pálku, kde mít ukazováček a palec, jak správně trefit míček, aby dopadl na stůl,“ popisuje svoji roli stolní tenistka. „Byla jsem sice po návratu z Číny po ránu unavená, ale tady bylo tolik dětí s takovým množstvím energie, že ji člověk nakonec má taky.“

Školáci si mohli vyzkoušet hned několik stanovišť s různými velikostmi stolů, k dispozici byl i stůl kulatý. U menších školáků měl zase kromě ping-pongu úspěch i maskot Pinďa ze Čtyřlístku. Ti větší si zahráli proti trenažéru či přímo proti Vacenovské.

„Většinou jsme s dětmi hráli i na body. Starší to bavilo víc, nechtěli si jenom tak pinkat,“ řekla Vacenovská. Ta v uplynulém týdnu absolvovala v Plasích a Sedlčanech poslední pingpongové show, i když akce ještě zavítá do dalších krajů republiky. „Vracím se do Rakouska, máme finále rakouské ligy a superligy, potom už začíná příprava na Evropské hry.“

Pingpongová show trvala až do odpoledních hodin, aby si děti mohly vyzkoušet stolní tenis pod vedením profesionálních trenérů a hráčů. „Cílem našeho projektu je, aby se sport stal přirozenou součástí života českých školáků. Díky disciplínám Sazka Olympijského víceboje umíme analyzovat jejich fyzickou zdatnost, doporučit jim sporty, pro které mají vlohy a sportovní kluby v okolí jejich školy.

Součinnost se sportovními svazy je pro nás v tomto ohledu klíčová. Jsem rád, že ve spolupráci s Českou asociací stolního tenisu vznikla akce Jeden za všechny, všichni za stůl a věřím, že to je jen první vlaštovka a spolupráce s dalšími svazy bude následovat,“ říká generální ředitel Sazky Robert Chvátal.