ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Muž okradl matku své přítelkyně téměř o 600 tisíc, odsedí si pět let

  • 2
S pětiletým trestem odešel od Krajského soudu v Hradci Králové osmadvacetiletý muž, který na přelomu roku 2018 a 2019 během dvou měsíců okradl matku své tehdejší přítelkyně téměř o 600 tisíc korun. V minulosti již byl navíc za obdobnou činnost odsouzen.

Peníze od matky své přítelkyně získal tak, že se dostal k papíru, na kterém měla devětapadesátiletá poškozená napsané přístupové údaje do svého internetového bankovnictví. Všichni tři bydleli společně v rodinném domě na Pardubicku.

„Prodal cenné papíry poškozené v celkové výši 640 tisíc korun a v pěti příkazech je nechal převést na její běžný účet,“ stálo v obžalobě. Nepomohlo ani to, že při podobných transakcích je většinou potřeba autorizovat pokyn pomocí kódů z SMS zpráv. Telefon vždy od poškozené pod různými záminkami vylákal.

Osmadvacetiletý muž pak ženě z kabelky sebral platební kartu i s PIN kódem a učinil několik výběrů během krátké doby v celkové výši 310 tisíc korun. Poškozené navíc ještě tvrdil, že mu na její účet chodí peníze od otce a babičky, jestli by mu je mohla také vybrat. Nevědomě mu tak ze svého poskytla dalších 240 tisíc.

Odsouzený pak provedl ještě několik nákupů na internetu a poškozené způsobil celkovou škodu ve výši 595 tisíc, o další peníze navíc okradl i svou přítelkyni. Z účtu jí vybral 20 tisíc a ukradl její šperky v celkové hodnotě 15 tisíc korun.

„Cítím se vinen ve všech skutcích a podle svých sil škodu uhradím,“ říkal před soudem. Ten přistoupil na návrh dohody o vině a trestu, odsouzený si tak odsedí pět let ve ve věznici s ostrahou. Rozsudek je pravomocný.

„Nebyl důvod na dohodu nepřistoupit, jelikož je jasné, že čin se skutečně takto stal. Odsouzený dostal pět let i kvůli tomu, že už byl v minulosti okresním soudem v jiné věci uznán vinným za přečiny podvodu, krádeže a zpronevěry,“ uvedla předsedkyně senátu Anna Sobotková.