Majitel klubu Žlutý pes Tomáš Urbánek za barem

Majitel klubu Žlutý pes Tomáš Urbánek za barem | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Žlutý pes dnes po požáru znovu ožívá

  • 0
Dnes se opět otevírá známý pardubický hudební klub Žlutý pes. Z provozu ho vyřadil dubnový požár, který zlikvidoval nejen vnitřní vybavení, ale i aparaturu za půl milionu.

Aby si návštěvníci rychle připomněli, jak to ve "Žluťákovi" chodilo, přichystali pořadatelé na úvodní koncert pořádný nářez, německou skupinu Primal Fear.

Klub vyhořel 22. dubna. "Příčina je jasná, chtěli jsme zlepšit komfort návštěvníkům, a proto jsme nechali instalovat novou klimatizační jednotku. Při montáži se pracovalo s otevřeným ohněm," řekl tehdy vedoucí klubu Bohuslav Morávek.

Dodal, že klub bude znovu otevřen přibližně za dva měsíce. Oprava se nakonec protáhla na pět měsíců.

"Na první koncert jsme pozvali zahraniční kapelu Primal Fear, kterou jako host doprovází skupina Salamandra," uvedla Romana Oulická, která má na starosti dramaturgii klubu.

Primal Fear je power metalová skupina z Německa. Jejich debutové album Primal Fear vyšlo v roce 1998. Hned prvním albem dali najevo, že půjde o kvalitní kapelu, která si rychle získá přízeň metalových fandů. O rok později vydali druhé album Jaws of Death.

Majitel klubu Žlutý pes Tomáš Urbánek

Majitel klubu Žlutý pes Tomáš Urbánek

Tím zase dokázali, že jsou schopni dát během krátké doby dohromady dostatek materiálu na kvalitní album, navíc spojeného ústředním tématem. Celé album metalovým stylem pojednává o nebezpečí, které se řítí na zemi ve středověké době. V lednu 2001 přišli se třetím albem, které je zatím považované za to nejlepší, s čím kapela doposud přišla.

Deska Nuclear Fire obsahuje hity jako Angel in Black, Kiss of Death, Back from Hell, Eye of an Eagle nebo pilotní singl Nuclear Fire. Bez něj se dodnes žádný koncert Primal Fear neobejde.

Primal Fear potěší skalní metalisty

V roce 2006 došla kapela k názoru, že hitů už je poněkud moc a že situace vyžaduje vydání desky Best Of. Ta dostala název Metal is Forever a jsou na ní všechny pecky, kterými kapela vyvolávala koncertní bouře.

Do jejich portfolia přibyla ještě jedna nahrávka - Live in the USA. Koncertní DVD totiž bylo z větší části nahráno ve Švýcarsku, ale kromě hlavního koncertu přináší i další snímky. Zejména jsou to záznamy z atlantského festivalu ProgPower, show z Brazílie nebo z japonských měst.

A jako bonus přiložili metalisti právě ještě CD Live In The USA. To obsahuje pouze písně nahrané během koncertu v Atlantě. Primal Fear určitě nadchne skalní metalisty. A o tom, že jsou němečtí hudebníci naladěni na stejnou vlnu, svědčí už názvy písní: Nukleární oheň, Šestkrát mrtvý, Černý déšť nebo Metal je věčný.

Muzikanti se přitom dost striktně drží osvědčených metalových postupů. Třeba píseň Killbound musí v každém posluchači vyvolat pocit, že už píseň odněkud zná a úvodní riff že slyšel snad tisíckrát. Více originality dostali Němci do hitu Driving the Eagle, i když i tady si nedovolili opustit mantinely řinčení kovových zbraní pekelných jezdců.

Nelze ovšem pominout kvalitu podání, díky které to bude v sobotu ve Žlutém psu pořádně dunět kovovým zvukem. Nedělní koncert začíná ve dvacet hodin, vstupné je 550 korun.