VIDEO: Zloději vykradli dvacet škol a školek, brali trezory i peníze

  • 3
Policisté objasnili dvacet případů vloupání převážně do základních a mateřských škol v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Obvinili čtyři podezřelé, z nichž jednomu ještě není ani osmnáct let. Celková škoda šplhá ke 450 tisícům korun.

„Za období od 5. listopadu do 6. prosince letošního roku evidujeme sedmnáct případů v Pardubickém kraji a tři případy u sousedů v kraji Královéhradeckém,“ řekl mluvčí chrudimských policistů Jiří Tesař.

Kriminalisté v souvislosti s vloupáními zadrželi a obvinili tři muže ve věku pětadvacet, dvaatřicet a jednačtyřicet let a jednoho mladistvého. Všichni jsou stíhaní za krádeže a poškození cizí věci.

Pouze tři případy z dvaceti má podle policie na svědomí nejstarší muž společně s mladistvým pachatelem. V ostatních figurují všichni čtyři. Do školních budov se dostávali násilím a většinou odnášeli trezory s hotovostí nebo peníze samotné. Jednou se vloupali i do zdravotního střediska na Novobydžovsku.

Možná mají na svědomí i další případy

„Vloupání nahlásili vždy po ránu zaměstnanci škol při příchodu do práce. Policisté zjistili, že pachatelé poškodili u všech budov dveře a někde i okna. Prohledali místnosti, vypáčili zásuvky i skříňky a vzali, co se jim hodilo,“ řekla královéhradecká policejní mluvčí Iva Kormošová.

Zloději brali nejen peníze, telefony, ale třeba i boxerské rukavice. Škoda na ukradených a poškozených věcech zatím není přesně vyčíslena, ale bude se pohybovat okolo 450 tisíc korun.

Nejstaršího muže poslal soud do vazby, ostatní jsou stíhaní na svobodě. Všem hrozí až pět let vězení, mladistvému trest poloviční.

Případ dále vyšetřují krajští kriminalisté, existuje totiž podezření, že obvinění mají na svědomí podobné případy také ve Středočeském kraji a na Vysočině.