Neznámý muž v cyklistickém přestrojení si ze sklepa obytného domu odnáší cizí kolo. | foto: Policie ČR

Zloděj kol se obléká do cyklodresů, kontrolám neuniknou i běžní kolaři

  • 12
Jednoduchým trikem se zatím daří mást pardubické policisty neznámý zloděj kol. Pro ně si opakovaně chodí v přesvědčivém přestrojení, na sobě má totiž cyklodres. Kvůli dopadení budou policisté cyklisty kontrolovat.

Policisté zveřejnili fotografie muže přímo v akci. Pomohly jim k tomu kamerové záznamy z domů, odkud zmizelo již několik kol.

„Neznámý muž je se obléká do cyklistických dresů, přijde, odstraní lankový zámek, či překoná „zabezpečení“ sklepních dveří, popřípadě kolárny novějšího bytového domu, vezme cizí kolo a odjede,“ popsala způsob krádeží policejní mluvčí Eva Maturová.

Policisté připouštějí, že zveřejnění zprávy by mohlo posloužit jako návod pro případné ostatní lapky. Důvod je však jiný, jejich pozornost se při pohybu v ulicích aktuálně více zaměří na všechny kolaře.

„Je možné, že do současné doby se sportovci nesetkali s častými kontrolami jejich sportovního vybavení, ale nyní může být situace jiná. Právě pro tento případ se policisté zaměří i na ty, kteří se ničeho nedopustili, mají svá kola na první pohled v naprostém pořádku, s veškerým povinným vybavením,“ upozorňuje Maturová.

S pomocí při pátrání se policisté obrátili i na veřejnost, která si má všímat podezřelého chování jak u stojanů, tak i neznámých osob v domech.

„Stačí, když kolemjdoucí nebudou lhostejní k tomu, když uvidí někoho ve chvíli, kdy ,zápasí’ s lankovým zámkem, nebo že se pohybuje v domě s jízdním kolem a přitom ho tam nikdy dřív tamní obyvatel neviděl,“ dodala Maturová s tím, že lidé mohou kontaktovat pardubické kriminalisty buď přes tísňovou linku 158, nebo přes dosahový telefon pardubické skupiny tisku a prevence 724 02 55 70.

Množství ani cenu ukradených kol policisté z taktických důvodů blíže specifikovat nechtějí. Škoda na odcizených bicyklech je v součtu nicméně již vyšší než pět tisíc korun, takže bude muž po dopadení stíhán pro trestný čin.