Před vchodem do domu je už vyházené množství ohořelého nábytku.

Před vchodem do domu je už vyházené množství ohořelého nábytku. | foto: Martin Švec, MAFRA

V Pardubicích řádí žhář, naposledy zapálil skříň v chodbě paneláku

  • 7
Žhář zapálil o víkendu skříň na chodbě panelového domu ve Valčíkově ulici v pardubické čtvrti Polabiny. Pokračuje tak série nočních požárů, která trvá už necelé dva týdny. Policisté ale zatím nedopadli pachatele.

Zatímco v předchozích případech hořelo ve sklepích a nižších patrech, tentokrát museli hasiči zdolat značnou výšku.

„Jednalo se o požár skříně na chodbě v jedenáctém patře. Jelikož hořelo v těsné blízkosti dveří do bytu, ucítil jeho obyvatel kouř a požár stačil uhasit vodou z hadice z hydrantu, který je na chodbě,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Hasiči místo ještě raději prohlédli termokamerou a zakouřené prostory odvětrali. Podle slov vyšetřovatele hasičů byl požár znovu založen úmyslně. Škoda byla předběžně vyčíslena na 85 tisíc korun. Spolu s předchozími čtyřmi případy už škoda sahá ke 300 tisícům korun.

Žhář už dříve podpálil i auta a kontejnery

Pohotový muž, který se do boje s plameny pustil, patrně zachránil své sousedy od horších následků. Chodba totiž byla jedinou únikovou cestou.

Na chodbách domu i ve sklepech už jsou přitom vidět ohořelé stěny z předchozích požárů. Ohořelé kusy nábytku se pak kupí venku před vchodem. Uvnitř dvanáctipatrového paneláku je cítit zápach po požáru. Mimo prostory v domě žhář podpálil i parkující auta a kontejnery. 

„Máme velký strach,“ přiznala jedna z obyvatelek, podle které má požáry na svědomí přímo někdo z domu. Ve vchodu na kraji domu, kde k požárům dochází, se však nachází šedesátka bytů. Nájemníci se zde dle slov ženy přitom celkem často střídají.

Kriminalisté jsou při vyšetřování zatím neúspěšní. „Pachatel je stále neznámý. Přijali jsme určitá opatření, ale z taktických důvodů nemůžeme být konkrétní,“ uvedla policejní mluvčí Eva Maturová. Policie tak neprozradila ani to, zda do okolí domu posílá více svých hlídek.

Ulice Valčíkova na sídlišti v Polabinách, kde neznámý žhář ohrožuje zakládáním požárů obyvatele jednoho ze vchodů.

Ulice Valčíkova na sídlišti v Polabinách, kde neznámý žhář ohrožuje zakládáním požárů obyvatele jednoho ze vchodů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz