Železniční obchvat Holic někdo posprejoval sparťanskými barvami. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Železniční most u Holic někdo natřel v barvách fotbalové Sparty

  • 41
Železniční most na obchvatu Holic někdo vymaloval v barvách fotbalového klubu Sparta Praha. Majitel, kterým je státní firma Správa železnic, to považuje za vandalismus a bude usilovat o vrácení konstrukce do původního stavu.

„Z našeho pohledu se jedná o čistý vandalismus a ten jako organizace, která se stará o státní majetek, nemůžeme podporovat. Pachatel most natřel bez našeho vědomí a velmi neodborně, použitá barva byla naprosto nevhodná,“ sdělil mluvčí Správy železnic Marek Illiaš. 

Pokud by se viníka podařilo najít, bude státní firma vymáhat náhradu škody, tedy peníze na uvedení do původního stavu.

Policie však viníka zatím nehledá.

„Vlastník mostu se na nás zatím neobrátil a případné protiprávní jednání neoznámil, tudíž v tom žádné šetření neprovádíme,“ řekla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Umělecká díla po dohodě podpoříme, říká majitel

Správa železnic přitom v některých případech bývá benevolentní a po předchozí domluvě dovolí například podchody železničních nádraží pokreslit.

„V naší správě jich je několik, které po předchozí domluvě vyzdobili žáci středních a také uměleckých škol. Takto vyzdobené podchody podle našich zkušeností pak lépe odolávají útokům sprejerů a pro cestující jsou uživatelsky velmi příjemné,“ řekl Illiaš.

Některým lidem, kteří případ komentovali, se líbí i obarvený most u Holic. „Nejsem ničí fanoušek, ale líbí se mi, že to není tak fádní, ale naopak krásně barevné,“ zní jeden z příspěvků.

O tom, že by z druhé strany mostu mohly být barvy slávistické, ale Správa železnic neuvažuje.

Mladík přetřel železniční viadukt za noc

Samozvaného natěrače mostů řešili před třemi lety také v Lukách nad Jihlavou. Za noc natřel půlku železničního viaduktu narůžovo.

„Je to jak ze Švejka,“ řekl tehdy starosta městyse Luka nad Jihlavou Viktor Wölfl.

„To nedělal chvíli, to dalo dost práce. Ve tři ráno se padesát metrů odtud stala na vedlejším silničním mostě bouračka dodávky, ke které přijeli dopravní policisté. Takže si myslíme, že natěrač musel být svědkem té havárky,“ přiblížil starosta.

Policie pak pachatele našla. Byl to třiadvacetiletý mladík, který dostal na výběr, zda zaplatí škodu deset tisíc korun, nebo zajistí uvedení mostu do původního stavu.

16. srpna 2017