Dům po faráři Erikovi T., jehož stavbu musel vysvětlovat po kostelích věřícím i

Dům po faráři Erikovi T., jehož stavbu musel vysvětlovat po kostelích věřícím i sám biskup. Radek Latislav,

Po faráři zatčeném kvůli znásilnění zbyly i dluhy a honosná vila

  • 48
Dvaapadesátiletý farář z Havlíčkova Brodu, kterého minulý týden zadrželi policisté kvůli podezření ze znásilnění ženy a úmyslu zneužít nezletilou dívku, působil léta v Pardubickém kraji. Dodnes si ho pamatují například ve Svojanově i dalších obcích. Zůstaly tam po něm vysoké dluhy.

Ještě v roce 2007 na jeho návštěvu vzpomínali ve svitavské farnosti. "V sobotu jsme prožili duchovní obnovu farnosti. Po mší svaté následovala přednáška pro seniory, kterou vedl otec Erik T. (v originále je uvedeno celé jméno, pozn. red.), farář ze Svojanova. Přednáška byla zaměřena především na smíření, odpuštění, uzdravení," píše se dodnes na webu farnosti.

Teď ho detektivové zatkli, protože vyvíjel nátlak na nyní sedmatřicetiletou ženu, kterou podle nich čtyřikrát znásilnil. Navíc chtěl podle detektivů zneužít třináctiletou dívku ze Svitavska k výrobě dětské pornografie.

V jeho minulých působištích na Svojanově a v Bělé na Svitavou mu však nemůžou zapomenout ještě další jeho činy: dluhy na všechny strany nebo nesmyslnou výstavbu obří vily, kterou zprvu představoval jako centrum pro mládež.

"Ještě předtím v něm měly bydlet jeptišky a dokonce se ve Vítějevsci říkalo, že tam mají nastěhovat komunitu nepřizpůsobivých lidí, což jsme se všichni zděsili," říká jeden ze sousedů.

Nejen stavba vily způsobila, že po faráři zůstaly v širokém okolí nemalé dluhy. Jenom zedníkům údajně dluží kolem dvou set tisíc, shodují se místní.

Půjčoval si i mezi těmito lidmi. "Něco jiného kázal, něco jiného dělal. Hodně si půjčoval peníze od starších lidí a prý je moc nevracel. Dluhy rozhodně měl. Neplatil ani firmě ČEZ, měl faru odpojenou několik měsíců od elektřiny," uvedla prodavačka místního obchodu, která si nepřála uvést jméno.

Kamkoliv Erik T. přišel, dokázal rozdělit lidi svých chováním. Jedni například neskrývají svůj vděk za to, jak dokázal pomoci ženě, která tragicky přišla o manžela. Údajně pro ni dovedl vybrat vysokou částku peněz.

Na druhé straně lidé odhlašovali své děti z výuky náboženství a něktěří staří lidé přestali chodit na kázání. Žena ze Svojanova řekla, že byla na jeho mši jenom dvakrát.

"Pak jsem přestala chodit. Jeho chování se vymykalo Desateru," uvedla. Ani ona si nepřála uvést své jméno. A podobně mluví i další obyvatelé.

Bez ohledu na názory lidí mu na Svitavsku zlomil vaz jeho přístup k penězům a odpovědnému nakládání s nimi. Stavbu centra pro mládež rozjel tak, že jeho nástupce farář Zdeněk Šilhánek musel objíždět všechny kostely farnosti a napravovat zkaženou pověst.

"Kvůli té vile se mnou musel jezdit i biskup. Biskupství jí pak nabídlo prostřednictvím realitní kanceláře k prodeji. Rok to tam viselo. Teď to někdo koupil. Dluhy vzalo biskupství na sebe," dodal Šilhánek

,