Luxus, anebo nezbytná potřeba pardubických zastupitelů? Nákup tabletů se neobejde bez diskusí. Ilustrační foto.

Luxus, anebo nezbytná potřeba pardubických zastupitelů? Nákup tabletů se neobejde bez diskusí. Ilustrační foto. | foto: Lukáš Hron, Mobil.iDNES.cz

Radnice koupí tablety za milion, aby ušetřila sto tisíc korun ročně

  • 21
Pardubičtí zastupitelé už brzy nebudou dostávat dokumenty v tištěné podobě. Budou si je číst na tabletech. Těch hodlá magistrát nakoupit 42. Jeden vyjde i s DPH na více než dvacet tisíc korun. Ne každému z nich se to zdá být dobrý nápad.

Na posledním zasedání si zastupitelé odhlasovali vánoční dárek, který vyjde radnici na téměř milion korun. V rámci takzvané elektronizace jednání dostanou řádně „nadupaný“ tablet s klávesnicí, na který si budou stahovat potřebné dokumenty k jednání.

Ne každý zastupitel však chce číst dokumenty právě z tabletu, jiným se zase cesta k digitalizaci dokumentů zdá příliš drahá. Navíc zařízení má pracovat se speciální aplikací na práci s dokumenty, která ještě neexistuje.

„Zajímavé je, že tablety už se budou kupovat, ale novou softwarovou aplikaci, která je primární pro kvalitní fungování elektronizace, budou odpovědní pracovníci řešit až v roce 2015,“ říká zastupitel za ODS Jiří Janků.

Radnice argumentuje tím, že na nákup tabletů vyhlásila elektronickou aukci a jedná se proto o transparentní proces. Aukce se skutečně konala, přihlásily se do ní tři firmy, vítězná nabídka zní 20 860 korun za jeden tablet včetně DPH.

Návratnost investice je takřka v nedohlednu

MF DNES se však podařilo během několika dnů sehnat nabídky od dalších dodavatelů, jejichž ceny jsou ještě nižší. Například společnost Exasoft nabídla zmíněné tablety za necelých sedmnáct tisíc s tím, že oproti požadované konfiguraci nabízené zařízení nemá konektor HDMI. Ten umožňuje připojení multimediálních zařízení, například televizi, kterou si však zastupitelé budou s sebou těžko brát na jednání.

Sporná je také rentabilita celé akce. Náklady na tisk dokumentů jsou totiž sto tisíc korun ročně, takže návratnost investice je takřka v nedohlednu.

„Úspora sama o sobě nedává s ohledem na cenu tabletů plus nové aplikace logiku. Na řešení takové neefektivity zjevně nešikovného stavu zvolila předešlá vládní koalice to nejméně šikovné řešení,“ uvedl Janků.

Nápad skutečně vzešel od minulého vedení Pardubic. Bývalý náměstek primátorky František Brendl říká, že cena odpovídá poptávané sestavě, protože zahrnuje také integrovanou klávesnici a čtyřletý servis. „Je třeba také splnit bezpečnostní kritéria, není možné, aby se mohl někdo připojovat k datům města ze svého notebooku,“ uvedl Brendl.

Nechápou, proč mají číst právě z tabletu

Dokumenty z tabletu tak budou muset číst i ti, kterým toto zařízení moc nevyhovuje. „Proč si mám číst dokumenty z tabletu? Pokud chceme ušetřit za tisk, nemůžeme si dokumenty stahovat do svého notebooku?“ apeloval na zastupitele Otakar Kovařík.

Zastupitelé však na podobné argumenty neslyšeli a nákup tabletů s téměř nejlepší možnou výbavou na trhu odhlasovali. Je však otázkou, zdali bude cena zařízení adekvátní také v době, kdy teprve vznikne zmíněná aplikace na práci s dokumenty. Nic nestárne rychleji než nejmodernější špičková elektronika, jaká je na trhu právě teď.

Zastupitelé, kterým se nápad na pořízení tabletů za téměř milion korun nezamlouvá, navrhují, aby si radnice nejprve zjistila, kteří zastupitelé vlastně nepotřebují tištěnou formu dokumentů. „Lepší cesta je navrhnout aplikaci tak, aby k ní byl přístup z notebooků, tabletů a chytrých telefonů zastupitelů,“ dodal Janků, jenž je majitelem společnosti eBrána, která se zabývá informačními technologiemi.