Zvířata byla zanedbaná, nyní je čeká měsíční karanténa v psích útulcích. Fotografie podmínek, ve kterých žila, jsou součástí trestního spisu a nelze je zatím zveřejnit. | foto: Státní veterinární správa

S matkou a synem žilo v domě 79 zanedbaných psů na vrstvě výkalů

  • 58
Dům v Mladějově na Svitavsku měl kromě matky a jejího syna ještě 79 dalších obyvatel. Státní veterinární správa tam zabavila psy, kteří nechodili ven a žili pouze v domě.

Některá zvířata byla hůře živená a chovatelům chybělo také další zázemí.

„Byla zablešená, měla přerostlé drápy a část z nich měla nejrůznější zdravotní problémy, například kašel, výtok z očí, kožní potíže. Byla bojácná a defenzivně agresivní,“ popsal Petr Majer ze Státní veterinární správy.

Při kontrole chovného prostředí veterináři zjistili, že část psů se volně pohybovala po nemovitosti, část byla zavřená po jednom nebo několika v místnostech uzavřených dveřmi, část psů byla v klecích, přepravkách nebo bednách po jednom až třech psech.

Chovatelka uvedla, že psy v klecích má trvale uzavřené a ven je nepouští proto, aby se nemnožili.

Z domu se ozýval hlasitý štěkot a vytí, lidé z okolí si opakovaně stěžovali na přístup svérázné dvojice.

Na podnět Státní veterinární správy se do prohlídky zapojila i policie.

„Důvodem pro provedení domovní prohlídky bylo, že majitelka se svým synem při opakovaných kontrolách odmítala vpustit pracovníky státní veterinární správy do svého obydlí. Vždy jen ukázala několik psů před domem. Už v této době psi vykazovali známky špatného chovu,“ řekl tiskový mluvčí svitavské policie Ondřej Zeman.

A uvnitř domu se policisté ani krajští veterináři nestačili divit.

„Veškeré prostory byly znečištěny psím trusem, který místy tvořil až deseticentimetrovou vrstvu. Prostředí bylo znečištěno také nejrůznějšími odpadky, domem se linul silný čpavkový zápach z rozkládajících se exkrementů. Všude bylo v důsledku toho také velké množství létajícího hmyzu,“ vylíčil Majer.

Fotografie z interiéru prý není možné zveřejnit, protože jsou součástí vyšetřovacího spisu.

Psi byli malého a středního vzrůstu. Nyní jsou umístěni v útulcích v Lanškrouně, Ústí nad Orlicí a Vendolí. Majitelé se zajištěných zvířat na místě vzdali.

„Do útulku jsme přijali dvacet zvířat, z toho pět fen. Zvířata měla svrab, musí být u nás měsíc v karanténě. Jakmile dostaneme od soudu souhlas, nabídneme je novým majitelům,“ řekla Renata Kristková z lanškrounského Canis centra, která se za dvanáct let práce v útulku s podobným masivním záchytem psů od jednoho majitele nesetkala. 

Ostatně v historii Pardubického kraje šlo o nejrozsáhlejší jednorázové odebírání psů i z pohledu veterinární správy.

Matka se synem jsou podezřelí z přečinů zanedbání péče o zvíře z nedbalosti a týrání zvířat. V případě prokázání viny před soudem jim hrozí až dva roky za mřížemi.