Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Výjezd z chrudimské nemocnice nevyhovuje, záchranáři se proto přestěhují

  • 0
Zastupitelé Chrudimi v pondělí rozhodli, že věnují kraji pozemek, na kterém vznikne nová základna Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Pardubického kraje. Záchranáři budou vyjíždět z budovy mezi tratí a městským okruhem naproti sídlišti U Stadionu.

„Požádali nás o převod pozemku a my jsme jim ho převedli,“ uvedl místostarosta Jan Čechlovský.

„Vážím si vstřícnosti samosprávy. Stávající základna v nemocnici je na nevyhovujícím kolizním místě, kde je velký pohyb aut i chodců,“ uvedl ředitel ZZS Pardubického kraje Pavel Svoboda. Nová základna má zabezpečit snazší a rychlejší výjezd sanitek, ale i lepší zázemí s garážemi pro záchranáře.

Zastupitelé Chrudimi také změnili územní plán tak, aby se na místě dnešního lesíka mohlo stavět. Nebude to první stavba mezi silnicí a železnicí. Stojí tam už sběrný dvůr a garáže, hned vedle nich má být nová budova záchranářů.

Kvůli stavbě budou muset na pozemku o velikosti dva tisíce metrů čtverečních padnout stromy, které byly původně vysazeny proto, aby odclonily železniční trať od sídliště. „Když město skácí nějaký strom, tak musí řešit náhradní výsadbu. Podobné to bude i v tomto případě, ale není to záležitost města, nýbrž Pardubického kraje,“ uvedl starosta Chrudimi Petr Řezníček.

Nová základna by měla stát zhruba 25 milionů korun a otevírat by se mohla v ideálním případě v průběhu roku 2018.

Další nové stanice by měly vzniknout i v Holicích, Vysokém Mýtě a v Pardubicích na Dukle. Plánované objekty mají stát u velkých silnic, aby záchranáři mohli vyjet rychleji než dosud. V současné době má ZZS Pardubického kraje 16 základen a 29 posádek.

Stavba nových základen je možná jen díky evropským dotacím. Ty také umožnily i obměnu sanitek, záchranáři během posledních čtyř let získali 37 nových vozidel.