Ve sběrných surovinách stačili historický stroj zlikvidovat (ilustrační snímek).

Ve sběrných surovinách stačili historický stroj zlikvidovat (ilustrační snímek). | foto: Profimedia.cz

Zloději na Svitavsku kradou žentoury, muzejní exponáty končí ve sběru

  • 14
Regionální muzeum na Svitavsku přišlo o jeden z exponátů. Dvěstěkilový žentour, který dříve k práci používali zemědělci a který muzeum rekonstruovalo, skončil ve sběru druhotných surovin.

"Jednalo se o historický, částečně zrekonstruovaný zemědělský stroj, který byl vystaven v jedné z obcí na Svitavsku na volně přístupné zahradě regionálního muzea," upřesnila policejní mluvčí Anna Štegnerová.

Co je žentour

Zařízení, které převádělo pohyb zapřažených zvířat na ozubené kolo a pohánělo tak hospodářské stroje jako třeba mlátičku.

(Ilustrační foto)

Ozubené soukolí s hřídelí, které vážilo kolem 200 kilogramů, už návštěvníci muzea v Dolním Újezdě nikdy neuvidí. Stroj zloději naložili na vozík a odvezli do sběrny druhotných surovin.

Žentourů nejspíš zmizelo víc

"Škodu jsme odhadli minimálně na 2 500 korun, ale tyhle věci se dnes už velmi těžko shání a cena je pro muzeum určitě větší," uvedl jednatel muzea Zdeněk Holub. "Zajímavé je, že ve sběrně v Proseči se dva dny před tím také objevil žentour, ale druhý den jim zmizel. Vypadá to, že někdo tady pase po žentourech tohoto typu," dodal.

Policisté historický stroj ve sběrně už nenašli. "Sběrny pravidelně suroviny převážejí, takže se nám žentour nepodařilo zajistit, protože už byl bohužel zlikvidovaný," uvedla policejní mluvčí.

Policie vyslýchá tři muže, z nichž jeden byl Okresním soudem v Praze za obdobnou majetkovou trestnou činnost odsouzen, takže je stíhán pro podezření z krádeže a hrozí mu až tříleté vězení. Zbývajícím dvěma mužům hrozí pokuta za přestupek.