Říjen 1918 na Pardubicku: Čas strádání vystřídala euforie. Ale i zdrcení

  8:08aktualizováno  15:11
Osmadvacátý říjen v roce 1918 a den následující byly v kraji výjimečné silou spontánního výbuchu nadšení ze vzniku nové republiky. Čas bídy a smutku z obětí války nahradila naděje, že bude lépe.
Převrat v roce 1918 oslavili obyvatelé městečka Dašice spolu s „pohřebním...

Převrat v roce 1918 oslavili obyvatelé městečka Dašice spolu s „pohřebním průvodem monarchie“. | foto: Jan Horský

Svědkové událostí 28. října 1918, kteří zachytili atmosféru zrození republiky, mají co říci i dnešku. Tehdejší dění totiž v lecčems připomíná některé pozdější významné chvíle v dějinách národa. Provolávání slávy nebylo to jediné, co proslulé dny před sto lety charakterizovalo.

Davy jásaly, euforie stoupala

Chvíle, kdy do historie vstoupila Republika československá, měly blízko i k slavným euforickým dnům v květnu 1945 či listopadu 1989. „Každý, kdo den ten prožil, má z něho své osobní, nezapomenutelné zážitky,“ napsal například pardubický pamětník Václav Hrbek.

„Na chodníku objal mne se slzami v očích můj politický protivník. Byla to vlna čistého, lidského nadšení, jež zalévala v tomto okamžiku naše duše a bourala všechny přehrady společenské, všechny osobní zaujatosti a nepřátelství,“ přiblížil mimořádnou chvíli národa i každého vlastence Václav Hrbek.

K revoluci náleží činy

Jak projevit své nadšení pro novou republiku činy? To nebyl problém pro členy nedávno vzniklého Národního výboru, kteří řečnili, předávali zprávy z Prahy, psali a přijímali pokyny, rušili jedny instituce a zakládali nové, rozdělovali kompetence a zodpovědnost za výživu, pořádek, bezpečnost a další oblasti správy věcí veřejných.

„Dav“ si zatím našel jinou zábavu. „Shazovali se císařští orlové ze státních budov, odřezávaly se důstojníkům a vojákům dynastické odznaky, osvobozeni byli vojenští vězňové, ale lid, znaje již členy Národního výboru, poslechl všude, kde bylo uznáno nutným regulovati valící se citový proud lidové duše,“ uvádí Václav Hrbek ve své vzpomínce s názvem Z domácího odboje v Pardubicích v roce 1918.

O tom, že za své vzaly v době převratu všude nejen orlice a Mariánský sloup v Praze, svědčí vzpomínka Františka Váchy na zapálenou hranici na Pernštýnském náměstí, „na níž skládány byly z úřadů i soukromých domů sebrané obrazy členů panovnického domu, místodržitelů a jiných představitelů Rakouska, aby byly navždy ztráveny ohněm.“

Skleslost loajálních a taky Němců

Když někdo vyhraje, pak bývají i poražení. Těmi zdrcenými se cítili být hlavně lidé v Sudetech, tedy na Svitavsku, Moravskotřebovsku, Lanškrounsku i Králicku. Silná německá populace se ještě několik týdnů odmítala podřídit pražské vládě, dávala přednost takzvanému Německému Rakousku. Čechy označovala za „utlačovatele a imperialisty“. V prosinci byli do těchto míst vysláni čeští vojáci, kteří postupně pomáhali zajistit přechod státní správy pod nový režim.

Ale osobní problém měl kdokoli, kdo byl předtím vychován k loajalitě vůči monarchii a jejímu císaři. Zvláště když národní výbory zavazovaly vysoké důstojníky a státní úředníky slibem věrnosti novému státu.

„Byl to zvláštní pocit, když mezi dostavivšími se důstojníky spatřen byl i major hrabě Mennsdorf, příslušník poněmčilé české šlechty, osobně člověk ne zlý, ale do roztrhání císařský. Byl křičícím důkazem definitivního zhroucení Rakouska, když on, jenž ochoten byl procediti za dynastii poslední kapku krve, přišel se pokloniti resignovaně českému státu. V jeho tváři se jevila skleslost, která se však proměnila v nervosní chvění rukou, když trhaným hlasem odpovídal, že chce složiti slib novému státu,“ vylíčil Václav Hrbek jednu ze scén, která se mu silně vryla do paměti.

Bez humoru to nešlo

Již zmíněný František Vácha uvádí, že „nezvyklému divadlu“ pálení obrazů a dalších předmětů na Pernštýnském náměstí přihlížely tisíce lidí z města i venkova „doprovázejíce každou do ohně vrženou oběť přiléhavými poznámkami“. Lze si představit, že český humor v té době na ulicích kvetl, zachovalo se o tom i několik písemných důkazů. Třeba parte, jehož autoři „s nelíčenou radostí“ oznamují, že „zalíbilo se všemohoucí spravedlnosti světské povolati k sobě všemi národy nenáviděné Rakousko-Uhersko. Pohřbeno bylo slavnostně i se všemi znaky svými a orly, které ve svých sídel odstraněny byly a budou sníti o své pošlé slávě.“

Další parte mělo jednoduchý text: „Dne 28. října chcípla válka i s Rakouskem, když se nám nejlépe dařilo. Hluboce zarmoucení keťasové.“ Což bylo tehdejší nové označení pro překupníky vydělávajících na nedostatku zboží.

Velkým revolučním happeningem byly symbolické pohřby monarchie. V úterý 29. října pardubičtí občané památky na mocnářství včetně císařovy busty v umrlčí rakvi shodili s jásotem z mostu u reálky do řeky Chrudimky. V početném průvodu nechyběly lkající družičky, plačící voják s klackem a další symbolické postavy. Akce se vydařila, a protože řada artefaktů upomínajících na Habsburky ještě zbyla a patřičná revoluční nálada rovněž. Další průvod zamířil 4. listopadu v Dašicích od hostince Veselka k řece Loučné. Za zvuku střeleckých salv byla z mostu svržena zpuchřelá rakev s obrazy dvou císařů a císařovny. Vůz táhlo čtyřspřeží volů přikrytých černožlutými prapory.

„Za vozem kráčeli Karel, Zita, šlechtici a jiné maškary a nechyběla ani hudba,“ uvedl pardubický archivář Petr Mücke v popisce k sérii fotografií z tohoto „pohřbu“, které je možné nyní spatřit na výstavě v pardubickém okresním archivu.

Svoboda hojila bolesti z války

Podobně jako u listopadu 1989 se vzpomíná spíše na euforii a humor, ale Rakousko-Uhersko padlo hlavně proto, že přivedlo své obyvatele válečným dobrodružstvím do doby nevýslovného strádání a bídy. Tehdejší „předříjnový“ život charakterizoval František Vácha například takto:

„Události v Pardubicích běžely jak na filmovém pásu: narukování odvedených, příjezd raněných, dodatečné odvody, odvody psů, koní, pohřby vojáků, fronty na živobytí, bouřlivé demonstrace na ulicích, stávky v továrnách, tancovačky, plné biografy a pláč nešťastných, kteří dostávali zprávy, že jejich syn, bratr nebo otec ,padl na poli cti a slávy‘.“ Nutno dodat, že biografy byly plné proto, že se tam topilo, což nebylo doma kvůli nedostatku paliva a jeho cenám za války běžné.

Čas honby za živobytím však automaticky říjnovým převratem neskončil. „Za několik dnů dostal se život opět do pravidelných kolejí, a ač se nedalo ani zdaleka tvrdit, že bylo by dobře, jelikož stále trval nedostatek a hlad, nikdo nereptal. Vědomí, že hrozná válka je skončena, že nastal mír, že jsme svobodni, doma, ve svém státě, zhojilo všechny bolesti,“ vyjádřil své dojmy z této doby František Vácha.


Seriál Přelomové osmičky představuje zajímavé historické události, které se udály v letech končících číslem osm. Od tragického porušení příměří v lednu 1968 ve Vietnamu přes vyhlášení mobilizace v Československu v květnu 1938 až třeba po oblet Měsíce Apollem 8 v roce 1968.

Odborářka: Školství potřebuje 8 miliard. Ekonomika klesá, oponuje náměstek

Hosty pořadu Duel jsou Markéta Seidlová, místopředsedkyně školských odborů a...

VIDEO Vysíláme Školské odbory chtějí příští pondělí i nadále stávkovat. Žádají, aby ministerstvo dorovnalo...

Vzpoura místo jásotu. Klid v Uničově musely před sto lety jistit kulomety

Historická fotografie zachycující listopadovou manifestaci na náměstí v...

VIDEO Vznik Československa na podzim 1918 zdaleka ne všude obyvatelé nové republiky slavili. V řadě měst...

Kamarád na něj namířil kulomet. Pak utíkal z pohraničí

Jaroslav Pavlů na archivním snímku se svými rodiči. Jako dítě musel utíkat z...

Před Němci utíkal jen se školní taškou, několika hračkami, s kladívkem a kleštěmi. Jaroslav Pavlů z...

Po ruském zajetí jedl polévku už jen horkou, vzpomíná vnučka na legionáře

Antonín Heidrich byl jedním z Moravanů, kteří v řadách československých legií...

Nebýt československých legionářů, nebyla by ani samostatná republika, hodnotí odborníci dobu před...

V roce 1918 u nás nešlo o revoluci, ale výměnu elit, říká historik

Učitel dějepisu Zbyněk Sturz se snaží, aby jeho studenti přemýšleli o historii...

Historik a učitel dějepisu Zbyněk Sturz popisuje jihomoravská specifika vzniku Československa před...

  • Nejčtenější

Otřesné detaily: Oběť mučili strunovou sekačkou, část těla uvařili „na zkoušku“

25. března 2024  12:37

Premium Spoutaného muže zraňovali strunovou sekačkou a bili. Když ho utýrali, uřízli mu nohu v kotníku a...

Sparta zlomila Liberec a je v semifinále, Pardubice se postupu přiblížily

20. března 2024  16:40,  aktualizováno  22:55

Hokejisté Sparty jsou prvním semifinalistou letošního play off extraligy. Pražané ve čtvrtém zápase...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za brutální vraždu seniorky dostali milenci 25 a 17 let. Použili k ní i vrtačku

28. března 2024  5:50,  aktualizováno  10:52

Na pětadvacet let za mříže poslal soud Davida Kučeru za brutální vraždu sedmdesátileté ženy v...

Policejní manévry u youtubera. Dav lidí chtěl omluvu za facku světskému

26. března 2024  10:49

V policejní manévry se změnilo pondělní vyřizování účtů mezi známým youtuberem Alešem Bejrem a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z účtu školky zmizel milion. Peníze odeslal zavirovaný mobil, tvrdí účetní

26. března 2024  11:38

Přes milion korun zmizelo z bankovního účtu Mateřské školky Sv. Čecha v Chrudimi. Účetní, která ho...

Traktorista strhl sloup vysokého napětí, třítisícové městečko bylo bez proudu

28. března 2024  12:54

Asi tisícovka domácností v Chrasti na Chrudimsku byla dnes ráno bez proudu kvůli kuriózní nehodě na...

Za brutální vraždu seniorky dostali milenci 25 a 17 let. Použili k ní i vrtačku

28. března 2024  5:50,  aktualizováno  10:52

Na pětadvacet let za mříže poslal soud Davida Kučeru za brutální vraždu sedmdesátileté ženy v...

Basketbalisté Ústí nad Labem porazili Pardubice a drží druhé místo

27. března 2024  21:17

Basketbalisté Ústí nad Labem porazili v ligové nadstavbě Pardubice 99:83 a udrželi druhé místo ve...

Jak nahradit zakázané vosky s fluorem? Novinku z Pardubic testují biatlonisté

27. března 2024  13:29

Vědci Univerzity Pardubice spolu s komerční firmou vyvinuli přípravek, který by mohl nahradit...

ManpowerGroup s.r.o.
Obchodní reprezentant - HPP, služební vůz, fix + bonusy

ManpowerGroup s.r.o.
Středočeský kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj
nabízený plat: 40 000 - 80 000 Kč

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...