Starostovi Svítkova Petru Králíčkovi v jeho Svítkově věří. Ve volbách na velkou radnici už neuspěl.

Starostovi Svítkova Petru Králíčkovi v jeho Svítkově věří. Ve volbách na velkou radnici už neuspěl. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Vzkaz voličů v Pardubicích: starostům fandí a obvody chtějí zachovat

  • 6
Těžko hledat větší rozpor ve volebních výsledcích v Pardubicích. Zatímco voliči prakticky vyhnali stávající vedení z velké radnice, starostové obvodů hromadně vítězili. Členění města se tak rušit zjevně nebude.

Velmi pozoruhodný vzkaz přinesly komunální volby v Pardubicích. Zatímco voliči doslova „zlynčovali“ svým nezájmem šéfy magistrátu, starostové malých radnic na obvodech bodovali do jednoho. A bylo úplně jedno, z jaké strany jsou.

Dokonce ve dvou obvodech dokázala vyhrát ODS, která v posledních letech ztratila téměř všechny dříve vydobyté pozice.

Pardubické obvody

Sedm městských obvodů v Pardubicích z celkových osmi patrně povedou stejní starostové jako dosud, byť čtyři z nich kandidovali za jiná politická uskupení. Ve volbách do zastupitelstev městských obvodů Pardubic uspělo nejlépe sdružení Pardubice pro lidi založené starosty některých obvodů, kteří před čtyřmi lety kandidovali za Sdružení pro Pardubice (SPP). Vyhráli ve Svítkově, Rosicích nad Labem a v Hostovicích, kde však byla jen jedna kandidátka. Hnutí ANO 2011, které výrazně ovládlo volby na pardubický magistrát, zvítězilo v Polabinách a také v centru města. Sdružení pro Pardubice mělo největší volební zisk díky Jiřímu Hájkovi na sídlišti Dukla. ČSSD nevyhrála nikde, všude je ale kromě Hostovic zastoupena.

K výhře dovedl modrou stranu v Pardubičkách dlouholetý starosta Petr Heřmanský a svůj post obhájí i šéf sídliště Dubina Vítězslav Štěpánek.

„Vzhledem k tomu, že naše partaj není v právě nejlepší formě, tak si takového úspěchu velmi vážím,“ řekl Štěpánek.

Výhru dokázal na Dukle obhájit i Jiří Hájek ze Sdružení pro Pardubice. I díky velmi viditelné kampani získal přes 22 procent hlasů. Jeho osobní kampaň zabrala natolik, že i při volbách na magistrát poskočil ze sedmého nevolitelného místa do zastupitelstva.

Není tak divu, že jeden z nejhlasitějších zastánců dělení Pardubic na obvody zdůrazňuje jejich silnou pozici. „Myslím, že vzkaz lidí je zcela jasný. Zatímco své starosty znají a vědí, co za čtyři roky udělali, u magistrátu to evidentně neplatilo. Ty výsledky jsou hodně rozdílné,“ uvedl Hájek, který už domlouvá na Dukle novou koalici.

Prý to nebude nijak složité. „Zatím to vypadá, že budu pokračovat jako starosta obvodu,“ dodal Hájek.

Porážku přiznávají i odpůrci městských obvodů V minulém volebním období nejvíce za zrušení obvodů bojovalo sdružení Pardubáci, Sdružení pro Pardubice a TOP 09. A právě tyto strany ve volbách příliš neoslnily. Dohromady mají jen deset mandátů, takže nějaké sny o rušení obvodů míří k ledu.

Obvody asi necháme na pokoji

Ostatně lídr Pardubáků František Brendl nyní sám přiznává, že se s fungováním malých radnic nejspíše nic dělat nebude.

„Taková je realita. Ukázalo se, že voliči mají k obvodům blíže než k radnici. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že volila jen třetina voličů. Tomu zbytku je to asi všechno jedno, nebo se jim žije v Pardubicích tak dobře, že necítí potřebu do toho zasahovat,“ uvedl končící náměstek primátorky Brendl.

Proti obvodům vystupovala i primátorka Štěpánka Fraňková. První žena Sdružení pro Pardubice dokonce stála za pořádáním referenda o zrušení městských částí, které podle radních stojí každý rok daňové poplatníky 50 milionů korun.

Referendum však bylo neplatné a navíc v něm lidé obvody podpořili. Kromě samého centra města. Ale i tam byl výsledek těsný.

Právě na prvním obvodě prozatím vládl Jaroslav Menšík, který byl před čtyřmi roky zvolen za SPP. Před letošními volbami vstoupil do Hnutí ANO 2011 a vyhrál znova.

„Myslím, že jsme to měli jednodušší v tom, že jsme dělali menší projekty, které přibývaly. Naopak magistrát dělal velké věci, které se úplně nedařily. Lidé si toho zřejmě dobře všimli,“ uvedl Menšík, který však podobně jako Hájek uspěl i ve volbách na magistrát.

„Budu chtít pokračovat ve funkci starosty prvního obvodu, ale rád bych třeba i do rady města, když budeme v koalici. Na to je ale ještě brzo, uvidíme, jestli bude o mě zájem,“ uvedl Menšík.

Rozhádanému starostovi Svítkov věří

Svůj post lehce obhájil ve volbách také starosta šestého městského obvodu Petr Králíček, který se také rozhádal s vedením Sdružení pro Pardubice a založil svou partaj.

Ten ve Svítkově a okolí získal téměř 30 procent hlasů a nebude mít problém se zvolením na post starosty.

Podobná situace panuje v Rosicích nad Labem, kde volby vyhrál Vítězslav Čapek, který během volebního období také přestoupil z SPP do Králíčkova nového sdružení, které šlo do voleb s názvem Pardubice pro lidi. Na velkou radnici se však nedostali, i když měli viditelnou kampaň.

Svou dlouholetou pozici v Polabinách obhájil i starosta Jiří Srbek z ODS. Ten už nechce ale kvůli věku ve funkci pokračovat. Přesto skočil ze čtvrtého místa kandidátky do čela, když dostal jasně nejvyšší počet preferenčních hlasů.

Jeho ODS brala nakonec 17 procent hlasů, což stačilo až na třetí místo za ANO a ČSSD. „I tak jsme ale s výsledkem voleb v Polabinách velmi spokojeni,“ říká lídr pardubické ODS Jiří Janků.