Přehlídka na výstavě Koně v akci.

Přehlídka na výstavě Koně v akci. | foto: Michal Klíma

Rytířský souboj i sokolníci na koních. Výstava na závodišti bude pestrá

  • 1
Třídenní mezinárodní výstava Koně v akci sice začala v Pardubicích již včera, ale to nejzajímavější se uskuteční až o víkendových dnech. Vrcholem bude skutečná nedělní svatba přímo u Taxisova příkopu. Své ano si tam řeknou hned dva páry.

Na závodišti bude rozhodně na co koukat. Tak například tam dorazí divadelní a kaskadérská společnost Štvanci z Brna, která předvádí rytířské turnaje na koních. Její členové zaskakují za herce v rizikových scénách v tuzemských i zahraničních filmech. Diváci v Pardubicích uvidí nejen tzv. prstencový turnaj, který prověří jezdeckou dovednost rytířů, ale také velkolepé dřevcové klání.

„Je to část programu, na kterou se opravdu těšíme. Patří k jednomu z největších představení, které jsme v dosavadní historii výstavy mohli nabídnout,“ řekl Martin Korba.

Pětačtyřicet minut trvající rytířský turnaj je součástí hlavního programu výstavy, diváci se na něj mohou těšit v neděli od 16:15 hodin v cílové rovině před tribunami.

Neméně zajímavou show připravil spolek Falconia. „Jeho členové představí sokolnictví v jeho původní podobě, tedy jako vznešené umění lovu převážně na koni. Sokolnictví na koni je náročnou disciplínou, která spojuje jezdecké umění s drezurou zvířat,“ řekla Nohavová s tím, že sokolníci i se svou dámou v sedle se představí v sobotu od 15:25 hodin a v neděli od 14:10 hodin.

Tématem výstavy jsou koně a svatební veselí. Motiv se proto promítne do programu. Svatby se dnes dají pořádat ledaskde. Ovšem přece stále existují místa, která nikdy podobnou událost nehostila. Jedním z nich je trať Velké pardubické. Ovšem i ta v neděli zažije svatební veselí se vším všudy. V rámci výstavy se vezmou dva páry přímo u legendárního taxisu.

Pro jeden z nich to bude premiéra, druhý pár chce obnovit svůj slib po dvaceti letech. „Svatba u taxisu, ta se snad na závodišti ještě nikdy nekonala. Určitě to bude zážitek pro všechny – pro svatebčany, diváky a vlastně i pro nás,“ řekl výkonný ředitel Dostihového spolku Martin Korba.

Ten společně s kolegy párům nabídl nejen netradiční místo pro obřad, ale také další služby. „Pomohli jsme vyřídit veškeré formality, zajistili oddávajícího, vyzdobenou lóži pro svatební hostinu a jako svatební dar máme pro novomanžele nejen permanentky na naše akce, ale také projížďky kočárem po závodišti nebo v sedlech koní,“ doplnila produkční výstavy Kateřina Mandysová. Téma výstavy, kterou každý rok navštíví tisíce lidé z celé republiky i okolních států, se objeví i v dalších bodech programu.

„Jen namátkou například svatební zápřeže, dudáci a skotská svatba se shetlandskými poníky, ale třeba i výstavy a prezentace svatebních salonů,“ uvedla mluvčí spolku Kateřina Nohavová.