Požár elektrárny způsobil mnohamilionové škody. | foto: HZS Pardubického kraje

Vyšetřovatelé mají čtyři verze vzniku požáru elektrárny. Škody budou vyšší

  • 6
Úterní požár ve chvaletické elektrárně, který vypukl kolem půl čtvrté ráno, hasiči zcela zlikvidovali až večer po jednadvacáté hodině. Přesnou příčinu požáru zatím vyšetřovatelé neznají, prověřují hned několik verzí.

„Vyšetřovatelé spolu s kriminální policií doposud stanovili čtyři verze vzniku požáru - nedbalost, zadřené ložisko na pásovém dopravníku, samovznícení uhlí nebo závada na elektroinstalaci,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Požár zcela zničil prostor dopravy uhlí do elektrárny, prostor přesypávání uhlí z jednoho dopravníku na druhý, což je věž o rozměrech přibližně 20 krát 16 metrů, a také elektrickou instalaci. Žár způsobil zřícení dopravního mostu, ve kterém jsou dopravní pásy.

Hasiči předběžně uvedli, že škoda je 50 milionů korun, její výše se ale bude ještě upřesňovat. „Patrně bude mnohem vyšší,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Požár vyšetřují více týmů - hasiči z Pardubického kraje, Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč a generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky a dále interní tým složený z odborníků Elektrárny Chvaletice.

„Odstávka provozu se odhaduje na několik týdnů. Dodávky teplé vody budou díky záložnímu zdroji fungovat bez přerušení,“ uvedla mluvčí společnosti Severní energetická Gabriela Sáričková Benešová.

Elektrárna Chvaletice se nachází asi 25 kilometrů západně od Pardubic. Výkon jejích čtyř uhelných bloků činí 800 MW. Byla vybudována v letech 1973 -1979 v místech, kde předtím probíhala povrchová těžba pyritu. Zaměstnává 270 lidí. Komín chvaletické elektrárny měří 305 metrů a je nejvyšším komínem v České republice. Jejím vlastníkem je Severní energetická, a. s.