Nemocnice v Pardubicích | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Obviněná pardubická nemocnice se chce polepšit, plánuje zřídit ombudsmana

  • 16
Pardubická nemocnice přijala čtrnáct opatření, kterými chce zabránit opakování chyb zdravotníků. Nemocnice je obviněna z trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti kvůli chlapci, který po komplikacích spojených s operací mandlí v roce 2017 upadl do kómatu. Další případ pochybení policie vyšetřuje.

Policie vyšetřuje v pardubickém zdravotnickém zařízení dva případy, které skončily vážným poškozením zdraví dětí. Nemocnice, která se ocitla pod silným tlakem něco změnit, krajským radním nyní předložila seznam preventivních opatření. MF DNES je má k dipozici.

„Osobně je považuji za soubor rozumných kroků,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr ODS).

Jednou z novinek jsou školení pro zaměstnance. Zdravotníky například čeká nácvik kardiopulmonální resuscitace (KPR), který má být zakončen praktickým testem.

„Praktický nácvik KPR zkvalitníme v roce 2020 natočením praktického výukového videa a nákupem výukových pomůcek k neodkladné resuscitaci dospělých i dětí. Dále plánujeme výukové video právě na podporu hlášení nežádoucích událostí,“ uvedli ve zprávě pro krajské radní zástupci Nemocnice Pardubického kraje, kteří řídí nemocnice v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Svitavách a v Litomyšli.

Dvě kauzy - dvě postižené děti

Klíčové zdravotníky čeká v prvním čtvrtletí příštího roku proškolení na téma trestní odpovědnost právnických osob. Nemocnice provádí revizi a sjednocování norem, které definují způsob péče, určují, jak se zdravotníci mají v jednotlivých situacích chovat, jak mají zacházet se zdravotnickou dokumentací.

Mediálně velmi známý je případ ochrnutí devítiletého Adama Vyčítala, který v roce 2017 po operaci mandlí krvácel, nedočkal se v pardubické nemocnici okamžité pomoci a později upadl do kómatu.

Policie kvůli tomu obvinila ze zanedbání péče nejenom lékařku a dvě zdravotní sestry, ale překvapivě i samotnou nemocnici jako právnickou osobu.

Letos v červnu zase lékaři v pardubické nemocnici udělali chybu při péči o předčasně narozeného novorozence. U matky byla během těhotenství zjištěna přítomnost streptokoka a infekce se pak stala osudnou i dítěti. Lékaři mu pozdě podali antibiotika, protože včas neudělali potřebné testy. Dítě má poškozený mozek. Případ vyšetřuje policie.

„V obou případech se jedná o poměrně špatně pochopitelné opomenutí standardních postupů,“ uvedl právní zástupce rodin obou dětí Mario Švehelka.

Nemocnice tvrdí, že se chce z obou případů poučit. „Proběhla analýza zdravotnické dokumentace pacientů a mimořádně probíhá revize vnitřních předpisů/postupů nemocnice v kontextu obou událostí,“ uvedla nemocnice v dokumentu pro krajské radní.

Samotná nemocnice chystaná opatření nechce veřejně komentovat kvůli probíhajícímu vyšetřování.

„Situace, v níž se Nemocnice Pardubického kraje momentálně nachází, vyžaduje, abychom o otázkách souvisejících s tímto případem komunikovali výhradně s odpovědnými orgány, což aktivně činíme,“ uvedla mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

„Nemocnice pracuje nad rámec předkládaných opatření a také na zřízení funkce nemocničního ombudsmana,“ dodala.

„Podle mých informací by měl nemocniční ombudsman pacientům přinést možnost obrátit se na kompetentního odborníka v případě, že nebudou spokojeni se způsobem řešení problému, s nímž se obrátili na nemocnici,“ uvedl Valtr.

Poškození zdraví pacienta bude muset hlásit více zdravotníků

Novinkou má být i fakt, že případy, které skončí poškozením zdraví pacienta, bude muset hlásit vedení nemocnice více zdravotníků a nikoliv jen jeden. Tak by mělo být pravděpodobně lépe zajištěno, že problém se bude řešit a nikoliv zakrývat.

Vedení nemocnice totiž přiznalo, že o chybě při péči o novorozence z letošního června se vůbec nedozvědělo.

„V pardubické nemocnici existují interní předpisy a směrnice, které jasně definují, jakým způsobem v tomto případě postupovat, nahlášení celé události jako nežádoucí události a samozřejmě informování vedení Pardubické nemocnice. To se bohužel ze strany pana primáře nestalo,“ řekla letos v říjnu Štěpánka Fraňková, která tehdy ještě řídila pardubickou a chrudimskou nemocnici.

Vedení Pardubického kraje i nemocnice v té době naléhaly na to, aby primář dětského a novorozeneckého oddělení nemocnice v Pardubicích Marian Šenkeřík skončil, Fraňková jej však odvolat odmítla z obav před rozpadem péče v nemocnici. Lékaři se za primáře postavili a hrozili odchodem z nemocnice.

Výsledek je paradoxní, neboť představenstvo odvolalo Fraňkovou z funkce za to, že ponechala primáře na jeho místě. Nicméně členové představenstva se pak řídili jejím příkladem a primáře nakonec neodvolali.