Výchovný ústav a dětský domov Králíky

Výchovný ústav a dětský domov Králíky | foto: Výchovný ústav

Pasťák v Králíkách je na zrušení, zatím odvolali jeho ředitelku

  • 10
Dveře výchovného ústavu v Králíkách se pravděpodobně koncem roku na dobro uzavřou. Oznámilo to ministerstvo školství v souvislosti se čtvrtečním odvoláním ředitelky ústavu Drahoslavy Horsákové. V zařízení v březnu dva chovanci brutálně napadli dvojici vychovatelů.

O odvolání ředitelky informoval Deník.

"Ministerstvo školství odvolalo ředitelku z funkce na základě negativních výsledků šetření jak ministerstva, tak i České školní inspekce a veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové. Podle nich nemá ředitelka reálnou představu, kam ústav vést a jak řídit tým. Navíc se shodli i na tom, že se v zařízení s dětmi špatně zachází," uvedla mluvčí ministerstva školství Klára Bílá.

Podle ní navíc ministerstvo počítá s "postupným útlumem zařízení" do konce roku 2014, a to i kvůli dlouhodobé nenaplněnosti kapacity a vysokým nákladům na provoz.

O výchovný ústav v Králíkách se ministerstvo začalo více zajímat poté, co zde 25. března napadli dva chovanci ve věku 14 a 15 let své vychovatele. Při pokusu o útěk ze zařízení bodli muži do krku šroubovák a jen o tři centimetry minuli tepnu.

Kolegyni, která mu šla pomoci, chovanci zkopali. Incident vyvolal odezvu i u místních občanů, kteří se kvůli útoku mladíků rozhodli vytvořit petici za zrušení ústavu (více o případu jsme psali zde).

"Tyto skutečnosti jasně ukazují, že zdejší chovanci postrádají jakýkoliv respekt k vychovatelům, tudíž mohou být velkou hrozbou i pro občany Králík a případného okolí," píše v petici, kterou podepsalo přes 230 lidí, autor Adam Macek.

Drahoslava Horsáková i její zástupce nezvedají telefony, ostatní zaměstnanci se k situaci odmítají vyjádřit.

"Vím, že kontroly, které ministerstvo v ústavu provádělo, nedopadly zrovna příznivě. Kdo nahradí ředitelku ve funkci, ale zatím nikdo netuší," uvedl zdroj blízký ústavu, který nechtěl být jmenován, ale jehož jméno redakce zná.