Při požáru budovy v pardubické Explosie, kde se vyrábí střelný prach, se těžce...

Při požáru budovy v pardubické Explosie, kde se vyrábí střelný prach, se těžce popálili dva lidé. Další dva muži utrpěli také popáleniny. | foto: iDNES.cz

Vyšetřování požáru odhalilo v Explosii závady, firma je musí odstranit

  • 0
Vyšetřovatelé Českého báňského úřadu nařídili firmě Explosia, aby odstranila závady, které našli na dalších budovách podobných té, kde v pátek zahořel střelný prach. Jeden zaměstnanec na následky popálenin zemřel, další bojují o život.

Proč vznikl požár v sušičce střelného prachu v pardubické společnosti Explosia, zjišťují čtyři týmy expertů. Zahoření mělo za následek takzvanou deflagraci, což je menší forma výbuchu provázená tlakovou vlnou, při níž se těžce popálili čtyři pracovníci.

První pochybení našli inspektoři Českého báňského úřadu, kteří objevili nedostatky v dalších budovách firmy vyrábějící výbušniny.

„Vydali jsme závazný příkaz, aby závady, které zde naši vyšetřovatelé našli, byly okamžitě odstraněny. Nedostatky naši lidé objevili, když nad rámec vyšetřování prohlédli také další budovy, kde se pracuje s rizikovým materiálem,“ řekl ústřední báňský inspektor Bohuslav Machek. O jaké nedostatky šlo, neupřesnil, zdůraznil však, že je firma musí odstranit před spuštěním provozu. Báňský úřad jí na to dal čas do konce listopadu.

Mluvčí Explosie Martin Vencl potvrdil, že na chyby byla firma upozorněna.

„Nečekali jsme, až k nám datovou schránkou závazný příkaz dorazí, a zahájili jsme nápravu. Vesměs šlo o drobné věci, na některých opravách budeme pracovat v řádu dnů,“ řekl Vencl.

Báňský úřad hledá viníka zahoření střelného prachu

Báňský úřad povede vyšetřování několik měsíců, vyslechne svědky, uskuteční vyšetřovací pokus a vyhodnotí, jestli byl požár a následná deflagrace způsobená technickou závadou, lidskou činností, nebo souběhem některých rizik.

Policie zahájila úkony pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti.

Místo tragické události si přijel také prohlédnout hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Zajímalo ho především, jak byli o události informováni obyvatelé a zda bylo poškozeno životní prostředí, což se nestalo.

„Byl jsem ubezpečen, že nešlo o výbuch, ale zahoření střelného prachu. Je to politováníhodná záležitost, je otázkou, jestli byl dodržen veškerý výrobní postup, to vše je věcí vyšetřování,“ řekl Martin Netolický. Hlavním smyslem vyšetřování podle něj bude zjistit, zda požár vznikl lidskou chybou a jestli pracovníci dodrželi předepsaný výrobní postup.

V nemocnicích ve velmi vážném stavu zůstávají tři muži. Dva z nich leží na popáleninovém centru v nemocnici Královské Vinohrady. Jejich stav zůstává i nadále velmi vážný.

„Jsou v umělém spánku, bojují o život. Jeden z nich má popáleniny na sedmdesáti procentech těla,“ řekla mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Třetí leží také na popáleninovém centru, ovšem v Brně. Nemocnice na přání rodiny neposkytuje žádné informace o zdravotním stavu muže, který kromě popálenin utrpěl také vážné poranění hlavy.