ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Aneta Čapkovápro iDNES.cz

Mrtvý z mělkého hrobu na Svitavsku byl Moldavan, zabil ho jeho krajan

  • 2
Kriminalisté objasnili násilnou smrt muže, jehož mrtvolu ve značném stadiu rozkladu našla loni u Bystrého na Svitavsku pejskařka. Byl to Moldavan, kterého zabil jeho krajan. Vyšetřování ukázalo, že muž zemřel násilnou smrtí na následky bodného poranění.

Devětačtyřicetiletý poškozený se podle policie už rok před smrtí zdržoval v Česku v pronajatém domě společně s dalšími cizinci. Vražda se stala počátkem října roku 2017.

„Prověřování věci bylo velmi náročné právě s ohledem na to, že se jednalo o cizí státní příslušníky, a ti již opustili území České republiky. Díky analýze DNA se nám podařilo jednoznačně potvrdit totožnost zemřelého, tehdy devětačtyřicetiletého občana Moldávie,“ sdělila policejní mluvčí Markéta Janovská.

Kriminalisté při vyšetřování museli požádat o spolupráci Moldavskou republiku, kam spolu s tlumočníkem jeli zjistit sedmačtyřicetiletého muže podezřelého z vraždy.

„Motivem činu byly osobní neshody mezi oběma muži. Podezřelý se v současnosti zdržuje mimo území Moldávie,“ uvedla Janovská.

Po zajištění a vyhodnocení všech důkazů kriminalisté poslali žádost, aby trestní řízení převzala prokuratura v Moldávii.

Mrtvolu ve značném stadiu rozkladu našla žena při procházce se psem loni v květnu. Tělo bylo v mělkém hrobě zakryté větvemi. Kriminaliasté zpočátku prověřovali i možnost, že zemřelého na místo přepravili pozůstalí, kteří neměli na pohřeb. Záhy se ale ukázalo, že muž zemřel násilnou smrtí.