Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolovratník se osmimiliardového schodku neobává, ostatní lídři jsou opatrní

  12:24
Stát pod vedením Babišova hnutí sype do ekonomiky velké peníze i za cenu schodku ve výši 500 miliard korun. Krajský lídr ANO Martin Kolovratník by chtěl podobnou kúru nasadit i Pardubickému kraji. Problém je, že stát má v případě velkého zadlužení docela jiné možnosti ho řešit než relativně chudý kraj.

Pardubický kraj si na investice do nemocnic vypomůže dvoumiliardovým úvěrem od Evropské investiční banky. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

V anketě MF DNES většina lídrů další úvěry odmítá anebo je připouští jen v omezené míře.

Pardubický kraj měl na začátku letošního roku úvěry za více než 800 milionů korun a krajští zastupitelé se letos rozhodli pro úvěrový rámec ve výši dvě miliardy korun především na modernizaci nemocnic. 

To vše ve chvíli, kdy příjmy kraje letos spadnou pod čtyři miliardy korun. Prostor pro další úvěry je proto velice omezený.

Lídr ANO Martin Kolovratník si to nemyslí. „Náš kraj je zatím jedním z těch méně zadlužených, navýšení si tedy může dovolit. A je to i jeden ze zásadních pilířů našeho programu – zcela nové zdroje financí do kraje chceme dostat právě kombinací nových dotačních programů a úvěrů, které by měly být v maximální míře bezúročné,“ uvedl.

Lídr Koalice pro Pardubický kraj a náměstek hejtmana Roman Línek žádné další úvěry nechce a soudí, že úspěchem bude, když kraj při výrazném poklesu příjmů zvládne zajistit všechny služby, na něž jsou lidé zvyklí. 

„Pro mne jsou v tuto chvíli hranicí dvě miliardy korun z úvěru Evropské investiční banky,“ řekl Línek.

I když politici často hovoří o tom, že Pardubický kraj patří k těm nejméně zadluženým, není to přesné. Většina krajů na tom byla před krizí lépe, některé dokonce všechny úvěry v časech hojnosti splatily.

Podle zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti může mít kraj dluh až do výše 60 procent průměrného ročního příjmu za poslední čtyři roky, než se spustí takzvaná dluhová brzda.

Strop zadlužení? 6,8 miliardy korun

Příjmy kraje ovšem zákon rozumí i takzvané transfery určené třeba na platy učitelů. Jde o mnohamiliardové sumy, které rozpočtem jen protečou - například loni šlo o devět miliard - a politici si na ně nesáhnou. Díky tomu vypadá rozpočet virtuálně vyšší, než jaká je skutečnost, a nepřekročitelná šedesátiprocentní hranice tak dnes činí 6,8 miliardy korun.

Hnutí ANO z této hranice vychází. „I pro nás je tato hranice orientačně onou červenou linií. Tu bychom překročit nechtěli. Pokud ale budou extrémně vhodné podmínky a odůvodněné případy - například půjčky jsou bezúročné a na dlouhou dobu, ekonomice se opět daří - bychom byli ochotni jít mírně nad ni – max. do 70 procent,“ napsal Kolovratník. 

Dodal, že by to posunulo maximální úvěrový rámec na necelých osm miliard korun.

S podobnými plány je zcela osamocen. „Se zadlužováním kraje nad současnou míru bych byla velmi opatrná, protože žádná ekonomická krize neskončí ze dne na den, může trvat několik let a velmi zatíží v rozhodování nové vedení kraje. Bude záležet na výhodnosti úvěru,“ uvedla Michaela Matoušková (STAN pro zdravý kraj).

„Jednoznačně odmítám jakékoliv provozní dluhy či zadlužování na nejrůznější dárečky a dávky pro vybrané skupiny lidí,“ uvedl hejtman Martin Netolický a lídr 3PK.

Jen několik lídrů bylo ale přesně schopno definovat hranici, za kterou při zadlužování kraje nepůjdou. Například Zelení. 

„Zdravá míra zadlužení by neměla překročit 30 % průměrného ročního příjmu. Přeci jen nevíme, jak bude ekonomika vypadat v následujících letech. Budeme ale především hledat nové zdroje financování krajských investic, například z Fondu obnovy nebo obrovských příležitostí spojených s European Green Deal,“ řekl lídr Zelených Robert Hrdina.

Jaká je nepřekročitelná hranice zadlužení kraje?

Pro hnutí ANO je to bezmála osm miliard korun při rozpočtu kraje, jehož příjmy letos nedosáhnou ani čtyř miliard korun. KSČM by ke stávajícímu úvěru cca 800 milionů a schválenému úvěrovému rámci ve výši dvě miliardy byla ochotna přidat další dvě miliardy. Koalice pro Pardubický kraj další úvěry nechce. Zelení tvrdí, že míra zadlužení by neměla překročit 30 % průměrného ročního příjmu. Piráti uvedli, že u obcí je strop zadlužení 50 %, ale pro definování hranice nemají dost informací. Ostatní strany neodpověděly jasně nebo na anketu nereagovaly.

Lídr komunistů Jan Foldyna prostor pro další úvěr vidí. 

„Roční splátky úvěrů v příštím roce cca 406 milionů budou postupně v dalších letech klesat na cca 300 milionů v roce 2023. Je zde prostor, při shodě zastupitelstva, na další půjčku na podporu velkých investičních akcí v kraji umožňující využití evropských a státních dotací. V tom případě si umím představit nepřekročitelnou hranici ve výši dalších dvou miliard,“ uvedl Foldyna.

Lídr Východočechů František Brendl si myslí, že diskusi o úvěrech by měla předcházet úsporná opatření na straně kraje.

„Zkrátka když ti, co platí daně, mezi sebou vyberou méně peněz, musí se tomu přizpůsobit i státní správa a potažmo samospráva. Musí začít přijímat úsporné opatření, a to v oblasti správy kraje, zjednodušení agend, redukce byrokracie, snížení počtu zaměstnanců, zkrátka snížení provozních nákladů. To se bohužel neděje už řadu let,“ uvedl Brendl.

Maximálně opatrný by byl s úvěry Petr Bajer, lídr koaliční kandidátky Trikolóra-Soukromníci. Když už úvěr, tak na důležité věci. 

„Bude se muset škrtat, šetřit, ale rozhodně nelze šetřit na údržbě komunikací nižších tříd, aby nám pak na silnicích umírali lidé, stejně jako aby nám umírali lidé v nemocnicích, protože nejsou finance na zdravotnictví,“ uvedl.

Piráti se nebrání úvěrům, ale jejich využití musí být opodstatněné a důkladně zdůvodněné. 

„Jako například nyní velké investice do rozvoje zdravotnictví. Zároveň jsou pro nás klíčové transparentnost a efektivnost. Definovat hranici budeme schopni po revidování investičního zásobníku kraje a sestavení střednědobého a dlouhodobého výhledu,“ řekl lídr Pirátů Daniel Lebduška.

  • Nejčtenější

Mrtvolu vařili tři hodiny. „Byly to čtyři kýble kostí a čtyři tkání,“ řekl muž

15. dubna 2024  6:30,  aktualizováno  16:15

Dva muži, kteří dnes předstoupili před Krajský soud v Hradci Králové, odmítli obvinění z vraždy...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista u Chocně zemřel na lesním trailu, jeho tělo leželo u jedné z překážek

15. dubna 2024  17:14

Lesní cyklookruh u Chocně na Orlickoústecku se stal o víkendu osudným pětatřicetiletému cyklistovi....

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

Na náměstí v Lanškrouně vysypali popelnice. Skryly vše, i nesnědené humry

19. dubna 2024  15:06

Že by se maso do popelnice nemělo vyhazovat jen tak, přiblížili pořadatelé Dne Země v pátek...

Soud zrušil obecní radu Opatovic, její ustanovení odporovalo zákonu

19. dubna 2024  10:52

Opatovice nad Labem s necelými třemi tisíci obyvateli už nemají obecní radu, přestože ji...

Snaha je. Hvězdy Ústí však basketbalisty Pardubic dost provětrávají

19. dubna 2024  10:36

V basketbalovém čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou se zatím nehraje podle pardubických not....

Kraj chce, aby parkovací domy v areálu nemocnice postavil soukromník

18. dubna 2024  16:28

Ve stísněném areálu Pardubické nemocnice by měly vyrůst dva parkovací domy. Kraj chce, aby vznikly...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...