Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chrudimsko přemýšlí o provozování vodáren, zahraniční investor chce ale zůstat

  15:49
Obce na Chrudimsku po osmnácti letech zvažují, zda provoz tamních vodáren ponechají v rukách rakouské firmy Energie AG. Smlouva s ní skončí v roce 2030, ale případná rozluka musí být připravena podstatně dříve. Rakušané ale mají zájem zůstat a nabízejí i výhodnější podmínky.

Chrudim je druhé největší město Pardubického kraje | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Když do Česka dorazila vlna zahraničních investorů, kteří si na počátku tisíciletí rozebrali provozování vodáren v celé České republice, obce v Pardubickém kraji nabídkám odolaly. S jedinou výjimkou. Starostové na Chrudimsku pronajali vodárny od roku 2006 na 25 let společnosti Energie AG. Teď se musí rozhodnout, co udělají v roce 2030.

Z pohledu zahraničního investora to byl skvělý obchod. Za pronájem sítí zaplatil 155 milionů korun. Podle výročních zpráv Vodárenská společnost Chrudim, která pro něj síť spravuje, od roku 2006 vytvořila čistý zisk již přes 225 milionů korun. Pro obce už to tak úžasné nebylo. Naplnila se varování kritiků dlouhodobého pronájmu, kvůli soukromému investorovi vodárny přišly totiž o možnost čerpat stamilionové dotace z Unie na obnovu sítí, kanalizací a stavbu čističek.

Plán největšího akcionáře, města Chrudimi, je proto jasný. „Voda se musí vrátit zpět do rukou obcí,“ řekl starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Zahraniční investor ale odchod neplánuje. Chce provozovat síť na Chrudimsku i po roce 2030 a akcionářům společnosti Vodovody a kanalizace Chrudim (VAK) hodlá nabídnout takové podmínky, aby s tím souhlasili.

Investor nabízí více kontroly a více peněz

Zatímco společnost VAK Chrudim vlastní sítě a je pod kontrolou obcí, Vodárenská společnost Chrudim, která vodárenskou soustavu provozuje, je z 95 procenty vlastněna Energií AG Bohemia a VAK v ní má zbylý pětiprocentní podíl. Ten by se nyní mohl zvýšit. Na jakou úroveň, není zřejmé.

„Podle mne teď budeme jednat o velikosti akcionářského podílu. Nic víc, nic méně. Jinak to z mého pohledu skončit nemůže,“ řekl ředitel Vodárenské společnosti Chrudim Roman Pešek.

VAK by měl díky většímu podílu u provozovatele silnější hlas a hlavně by měl větší příjem z dividend, které firma každý rok posílá Energii AG Bohemia. Loni to bylo bezmála patnáct milionů korun, rok předtím 15,5 milionu korun.

„Pokud jde o výši vlastnického podílu, už s Vodárenskou společností jednáme,“ potvrdila předsedkyně představenstva VAK Chrudim Veronika Pešinová.

Avšak to by jisté komplikace s dotacemi nevyřešilo. Navíc obcím nic nebrání řídit provoz vodáren vlastními silami, anebo vypsat soutěž a vzít za provozovatele firmu, která nabídne nejlepší podmínky.

„Ve hře jsou úplně všechny varianty. Každý má představu trochu jinou, snažíme se zjišťovat zkušenosti z jiných ‚vaků‘, jak to kde funguje. Modely jsou ale všude trochu jiné,“ uvedla Pešinová.

Kterým směrem se obce vydají, není jasné už z toho prostého důvodu, že po podzimních komunálních volbách řada politiků přišla o podporu ve svých městech a přijdou tak i o pozici ve VAK Chrudim. Odchází Pešinová, v představenstvu skončí i bývalý starosta Heřmanova Městce Josef Kozel.

To by mohlo změnit misky vah ve prospěch obcí, které chtějí spolupráci s rakouským investorem ukončit. Ti zatím byli ve společnosti VAK Chrudim v menšině. Například starosta Chrudimi František Pilný, který prosazuje rozchod s investorem, se na valné hromadě VAK Chrudim v roce 2019 dočkal ponížení. Zástupci obcí vedených Hlinskem a Heřmanovým Městcem jej totiž odmítli zvolit do představenstva a zastupitele Chrudimi donutili, aby poslali někoho jiného.

Nově zvolený starosta Heřmanova Městce Aleš Jiroutek (Patrioti Heřmanova Městce) uvedl, že je ještě brzo mluvit o tom, co přesně bude jeho město ve VAK Chrudim prosazovat: „Samozřejmě naším zájmem bude, aby voda zase patřila do rukou občanů. Rozhodnou ale zastupitelé.“

Velkým tématem je provozování vodáren hlavně v Chrudimi. Hnutí ANO i Piráti v Chrudimi v roce 2018 postavili kampaň před volbami na tom, že se pokusí ze smlouvy vyvázat ještě před rokem 2030. Jejich oponenti správně namítali, že to ostatní obce odmítnou, protože by za to Energii AG musely zaplatit desítky milionů korun.

  • Nejčtenější

Mrtvolu vařili tři hodiny. „Byly to čtyři kýble kostí a čtyři tkání,“ řekl muž

15. dubna 2024  6:30,  aktualizováno  16:15

Dva muži, kteří dnes předstoupili před Krajský soud v Hradci Králové, odmítli obvinění z vraždy...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista u Chocně zemřel na lesním trailu, jeho tělo leželo u jedné z překážek

15. dubna 2024  17:14

Lesní cyklookruh u Chocně na Orlickoústecku se stal o víkendu osudným pětatřicetiletému cyklistovi....

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

Na náměstí v Lanškrouně vysypali popelnice. Skryly vše, i nesnědené humry

19. dubna 2024  15:06

Že by se maso do popelnice nemělo vyhazovat jen tak, přiblížili pořadatelé Dne Země v pátek...

Soud zrušil obecní radu Opatovic, její ustanovení odporovalo zákonu

19. dubna 2024  10:52

Opatovice nad Labem s necelými třemi tisíci obyvateli už nemají obecní radu, přestože ji...

Snaha je. Hvězdy Ústí však basketbalisty Pardubic dost provětrávají

19. dubna 2024  10:36

V basketbalovém čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou se zatím nehraje podle pardubických not....

Kraj chce, aby parkovací domy v areálu nemocnice postavil soukromník

18. dubna 2024  16:28

Ve stísněném areálu Pardubické nemocnice by měly vyrůst dva parkovací domy. Kraj chce, aby vznikly...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...