Pátý pardubický městský obvod - Dukla.

Pátý pardubický městský obvod - Dukla. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Politici se hádají kvůli opravě vnitrobloku, při níž se mají kácet stromy

  • 7
Část zastupitelů pátého pardubického obvodu chce svolat mimořádné zastupitelstvo. Důvodem je plánovaná oprava vnitrobloku, při které se mají kácet stromy. Starosta další debatu odmítá s tím, že je projekt více „zelený“, než si lidé myslí.

Na Dukle se do sebe politici pustili kvůli opravě vnitrobloku ulic kpt. Nálepky, Artura Krause, Sokolovská a Lexova.

Jako první vytáhli na zteč Piráti, kteří jako opozičníci upozornili na to, že rekonstrukce zlikviduje poměrně dost zeleně, a na svou stranu získali více než 150 lidí z okolních domů. Ti proti už rok a půl schválenému projektu podepsali i petici. 

„Nerušit, vládneme. Tak by se dal popsat přístup radnice městského obvodu Pardubice V ve věci revitalizace veřejných prostranství. Vinou nedostatku komunikace radnice a pozdního představení záměru však vznikla těsně před podepsáním smlouvy proti plánovanému projektu petice,“ shrnul situaci na Dukle zastupitel Filip Vařecha.

Nyní se na jeho stranu postavil i zastupitel za KDU-ČSL Petr Netolický. I on si myslí, že projekt se nepovedl a že by ho měli přehodnotit zastupitelé na mimořádné schůzi. 

„Pokud je ve vnitrobloku H zhruba 200 bytů, nepovažuji 166 podepsaných osob za jeden týden za přehlédnutelnou minoritu. Prostor vnitrobloku H jsem v minulých týdnech několikrát procházel a subjektivně musím konstatovat, že situace je opravdu velmi neutěšená,“ uvedl Netolický s tím, že podporuje návrh Pirátů na svolání mimořádné schůze zastupitelů.

Jenže na ni zřejmě nedojde. Podle starosty obvodu Jiřího Rejdy z hnutí ANO by to byla ztráta času. 

„Projekt je uzavřený rok a půl. Moc nerozumím tomu, že se kritika objevila až nyní. Nebo rozumím. Volby se blíží, tak se kluci chtějí ukázat. To je vlastně v pořádku,“ uvedl Rejda s tím, že obvod už vybral firmu, která práce provede za 16 milionů korun, projektová cena byla zhruba 20 milionů korun. 

„Práce začnou v druhém čtvrtletí a potrvají půl roku. Myslím, že zhruba za měsíc a půl budeme vědět více. Čekají nás ještě jednání s firmou VAK, která na místě také bude pracovat,“ uvedl Rejda.

Možná dojde na dílčí ústupky

Odpůrcům opravy vadí hlavně úbytek zeleně a 12 stromů na úkor parkovacích míst. „Na setkání s obyvateli vnitrobloku jsem měl velkou radost, že místní v takové míře požadovali přesně to, co prosazujeme – větší zapojení veřejnosti, více zeleně, více příležitostí pro trávení času a potkávání se venku,“ řekl zastupitel Pardubic Jakub Kutílek ze Strany zelených.

Zajímavé je, že proti původní podobě projektu vystoupil i stranický kolega starosty, zastupitel na Dukle a náměstek primátora Pardubic Jan Nadrchal. 

„Sám jsem v tom vnitrobloku vyrůstal, takže k němu mám vztah. Uměl bych si představit citlivější zásah, ale musím uznat, že jsem se ozval pozdě. V těchto věcech, když už je projekt uzavřený, se změnami často udělá více škody než užitku,“ uvedl Nadrchal.

Podle něj je tak nejpravděpodobnější varianta, že se stavět bude, ale dojde na dílčí ústupky, aby byli lidé spokojenější. 

„Navíc řada odpůrců byla překvapena, když jsem jim projekt ukázal. Nebudeme totiž nikam lít asfalt, ale chceme v maximální míře využít zatravňovací tvárnice a další věci,“ doplnil Rejda.

Nicméně podle Netolického měl na začátku celé akce lépe o projektu informovat. „Zastupitelé nejsou dopředu o podobě projektů od starosty a jeho úřadu vůbec informováni, pokud náhodou neprojeví vlastní aktivitu a díky odjinud získaným informacím se na věc sami nezeptají,“ dodal Netolický.