Pardubický vinařský půlmaraton přivítá běžce ze 17 zemí.

Pardubický vinařský půlmaraton přivítá běžce ze 17 zemí. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Vinařský půlmaraton hostí běžce ze 17 zemí. Řidičům se uzavře část města

  • 4
Řidiči v Pardubicích musí v kromě několika aktuálních objížděk počítat o víkendu s dalším omezením. Ve městě se koná již 12. ročník Pardubického vinařského půlmaratonu, který zásadně ovlivní provoz. Na tradiční akci se sjedou tisíce běžců z celé planety.

Pardubice jsou známy jako město hokeje, dostihů a ploché dráhy. Ovšem paradoxně o nejvíce viditelnou sportovní akci ve městě se každý rok zasloužila atletika.

„Předem děkuji všem lidem za trpělivost s potížemi, které jim akce může přinést,“ uvedl náměstek pardubického primátora Jiří Rozinek.

Pravdou je, že jezdit v sobotu až do odpoledních hodin do centra Pardubic nedává smysl. Neprůjezdná bude Sukova třída, náměstí Republiky, Hradecká ulice, Husova ulice, Labská ulice nebo prakticky celé sídliště Cihelna.

„Tam lidi zavřeme přece jen více než obvykle. Nutí nás k tomu změna trasy, za kterou může rekonstrukce ulice Hradecká ve směru na Staré Hradiště,“ uvedla jedna z organizátorek závodů Míla Kalinová.

Bývalý hoteliér Bujnoch chce rozhýbat děti

Ovšem problémy v dopravě by měly hravě vyvážit přínosy. V první řadě se Pardubice díky akci zviditelní ve světě.

12. Pardubický vinařský půlmaraton

  • 9.20 - Slavnostní zahájení u Východočeského divadla
  • 9.40 - Lidový běh Vaňka Vaňhy 10.30 - Start MČR handbiků
  • 10.40 - Start závodu koloběžek 12.15 - Vyhlášení MČR handbike na Pernštýnském náměstí
  • 12.40 - Vyhlášení závodu koloběžek - tribuna Pernštýnské náměstí
  • 12.45 - Start Kiekert desítky
  • 13.00 - Start Pardubického vinařského půlmaratonu 14.40 - Vyhlášení výsledků MČR
  • 15.25 - Vyhlášení kompletních výsledků Pardubického vinařského půlmaratonu

„Pardubický vinařský půlmaraton se dostal na seznam těch nejprestižnějších akcí světa. Přijedou k nám borci ze sedmnácti států včetně Brazílie, JAR, Keni nebo Sýrie,“ uvedl další pořadatel Jan Rýdlo s tím, že aspoň jednoho ze závodů se zúčastní celkem čtyři a půl tisíce lidí.

Za celou událostí pak stojí hlavně bývalý hoteliér Oldřich Bujnoch.

„Rozpočet akce je asi 4,5 milionu korun. Není snadné s partnery rozpočet zaplnit. Snažíme se o lidi maximálně starat. Rozdáme jim 2 700 lahví dobrého vína, uvaříme pro ně 150 kilo masa či 250 kilogramů noků. Všichni navíc dostanou zdarma pití a kvalitní běžecké triko od známé světové firmy,“ uvedl Bujnoch, jenž si dal cíl k běhu přitáhnout co nejvíce dětí.

„Letos jich bude přes dva tisíce. Spolupracujeme se školkami i školami. Všechny děti mají start zdarma a dostanou kvalitní čísla i medaile,“ doplnil Oldřich Bujnoch s tím, že akci pojímá jako jakýsi sportovní festival.Na pěti místech bude hrát živá hudba.