V Lanškrouně lepí na římsy a parapety zábrany proti nasedání holubů, Ilustrační foto.

V Lanškrouně lepí na římsy a parapety zábrany proti nasedání holubů, Ilustrační foto. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Lanškroun znečišťují holubi. Radnice je odchytává a nenechá hnízdit

  • 0
Trus na chodnících i střechách. Lanškroun se potýká s přemnoženými holuby, kteří město znečišťují. Radnice s nimi bojuje odchytem i tím, že jim brání v hnízdění. Více možností ani nemá, střílení i trávení je zakázáno.

Po centru města je druhým holuby nejvíce znečišťovaným místem prostor mezi prodejnou Albert a kostelem svaté Máří Magdaleny.

„Budovy ve vlastnictví města v rámci možností zabezpečujeme proti vnikání holubů do vnitřních prostor, znemožňujeme jim tím zahnízdění. Na římsy a parapety necháváme lepit zábrany proti nasedání holubů,“ uvedl vedoucí odboru investic a majetku Městského úřadu Lanškroun Lukáš Pražan.

Město hledá způsoby, jak se holubů zbavit. Účinným řešením je jejich odchyt. Holubi jsou totiž vázáni na místo, kde se vylíhli a právě tam chtějí také hnízdit. Jejich vyhánění proto nemá smysl. Odborná firma tak holuby láká do klecí, po odchycení jsou humánně usmrcení.

Odchyt je vlastně jediným možným způsobem zbavování se holubů ve městě. Střílení a trávení je totiž zakázáno. S instalací klecí se vždycky čeká na sníh, tedy na dobu, kdy mají holubi snížený přístup k potravě.

„Minulou zimu byla odchytová zařízení umístěna na náměstí J. M. Marků na budově radnice a další dvě klece na budově staré pošty. Odchyceno bylo celkem 124 holubů, odchytová místa byla dezinfikována,“ řekla vedoucí odboru životního prostředí Petra Juřinová.

Instalace klecí pro tuto sezonu odchytu připravuje radnice spolu s firmou na příští týden. „Stovka odchycených holubů by byl úspěch. Ale chytali jsme jich i tři stovky, dařilo se to dobře, tehdy zbylo už jen asi 15 kusů. Ale bohužel někdo rozhodl, že si to budeme dělat sami a ne s pomocí odborné firmy, tím pádem se holubi zase rozmnožili,“ dodala Petra Juřinová.

Holubi se mohou stát problémem nejen kvůli nevábnému pohledu na spoustu výkalů, ale také kvůli infekci způsobující lidem průjmové onemocnění. Lidé si neuvědomují, že i když na zvířata nesahají, mohou se snadno nakazit. Na člověka se choroba může přenést i prachem vířeným holuby při jejich krmení.