Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Radek Latislav, 5plus2.cz

Úsekové měření v Litomyšli začne až příští rok, navíc jen na jedné části

  • 3
První pokuty za překročení povolené rychlosti už měly přibýt do rozpočtu Litomyšle. Jenže zavedení úsekového měření na nejvytíženějších ulicích ve městě se odkládá. Za zpoždění mohou opakované problémy s výběrovým řízením na dodavatele.

Tendr na instalaci potřebných pevných radarů zahájilo město již počátkem února a se spuštěním měření počítalo od května. Jenže výběrové řízení se nepodařilo opakovaně dotáhnout do konce. Průtahy tak zpozdí celou akci o více než rok.

„Máme za sebou poptání v menším rozsahu. S realizací počítáme ve druhém čtvrtletí na jednom úseku, kde by to mělo začít fungovat,“ uvedl starosta Litomyšle Radomil Kašpar.

Původně přitom vedení radnice vytipovalo hned pětici úseků, kde by se radary na rychlejší řidiče zaměřily. Poslední varianta je taková, že se začne měřit na frekventovaném výjezdu z města směrem na Svitavy. Ten leží na silnici I/35, která Litomyšl v podstatě půlí na dvě části. Podle dříve zadané studie právě v tomto místě překračují řidiči povolenou padesátku nejčastěji.

„Pětatřicítka od světelné křižovatky do kopce k výjezdu bude první etapa,“ popsal Kašpar přesné ohraničení.

Vedle stejného úseku v opačném směru se radary plánují umístit i u nemocnice na silnici mířící na Poličku a také na ulici za autobusovým nádražím. Z plánů tak vypadl jiný úsek na I/35 na příjezdu od Vysokého Mýta směrem ke kruhovému objezdu poblíž hotelu Dalibor.

Podle věstníku veřejných zakázek byla poslední snaha o výběr dodavatele ukončena v polovině září, kdy došlo ke zrušení zadávacího řízení.

„Zadávací podmínky pravděpodobně potenciálně umožňují nejednoznačný výklad, a to v části zpracování nabídkové ceny. Jedná se o rozporné stanovení požadavků na její zpracování ve smlouvě,“ stojí v dokumentu.

Na rozpor přitom upozornil jeden z vyloučených uchazečů. Město počítalo, že za pořízení měřícího zařízení a potřebného softwaru na zpracování zaplatí 4,5 milionu korun. I při posledním pokusu se jeden ze zájemců o menší zakázku odvolal. „Doufáme, že to brzy vyřešíme a stihneme to spustit v tom druhém kvartálu,“ přeje si starosta.

Kvůli předpokládanému náporu prohřešků hodlalo město zaměstnat dalších osm úředníků. Nyní je jasné, že jich bude méně.

„Stále je nemáme a v první fázi jich bude určitě menší počet. Budou dva až tři,“ prohlásil starosta.