ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Vedro otrávilo rybník, desítky kachen hynou kvůli botulotoxinu

  • 0
V Újezdu u Sezemic na Pardubicku řeší veterinární správa spolu s policií poměrně závažný problém. V místním rybníku se objevila bakterie, která zahubila už přes sto kachen a racků.

Uhynulá zvířata se začala kolem zhruba třicetihektarového Újezdského rybníku objevovat už v minulém týdnu a další budou velmi pravděpodobně následovat. V rybníce se objevila bakterie produkující botulotoxin.

Případem se již zabývá Policie ČR i Státní veterinární správa, obě složky však téměř okamžitě vyloučily lidské zavinění. Bakterie se totiž ve vodě vyskytla kvůli vysokým teplotám.

„Je to kombinace teplého počasí, vysoké vrstvy bahna v rybníce a malé hloubky,“ popsal Radek Axmann z odboru ochrany zdraví a pohody zvířat.

Kachny při hledání potravy pronikly do bahna a vyplavily zmíněný botulotoxin, ten pak působí na slabé svalstvo a zvíře se postupně udusí. Vzdáleně to lze přirovnat k lidské nemoci ALS.

Zbývá však zjistit, jak bakterii z vody dostat.

„To je dobrá otázka, ale je potřeba říct, že jde o poměrně běžný jev. Jedná se o nešťastnou souhru počasí, při které se zkrátka bakterie vyskytne. Minimálně během léta se může úhyn v rybníku opakovat několikrát,“ řekl Axmann.