Vedení hlinecké radnice před šesti lety koupilo pro budoucí učiliště administrativní budovu bývalé společnosti ETA. Její stav před rekonstrukcí. | foto: Ludvík Plašil

Jednou zrušené učiliště nabírá dech, Hlinsko vyšlo na 40 milionů korun

  • 7
Po více než patnácti letech se do Hlinska vrací učňovské školství. Od září se v nových učebnách kromě mlékařů začnou připravovat na budoucí povolání také elektrikáři a truhláři.

Střední odborné školství v jižní části Pardubického kraje má zažít renesanci. Městu Hlinsku se daří postupně obnovovat multioborové učiliště, které politici v roce 2005 kvůli úsporám zrušili.

Před několika lety se městu podvedlo přesvědčit kraj, že investice do odborného školství má smysl. Po řemeslech totiž volaly hlavně firmy, kterým chyběli dostatečně kvalifikovaní zaměstnanci. Nyní se paleta oborů na hlineckém Gymnáziu K. V. Raise a Středním odborném učilišti Hlinsko rozšiřuje.

Po učebním oboru Výrobce potravin – mlékař se tam od školního roku 2021/2022 pro absolventy základních škol otevřou dva další.

„Právě v těchto dnech necháváme do rejstříku škol zapsat nové obory Elektrikář a Truhlář. V Hlinsku se už několik let snažíme ve spolupráci s městem oprášit učňovské školství. Učební obory budou navázány na zaměstnavatele v okolí, kteří se dlouhodobě potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků,“ řekl vedoucí odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje Martin Kiss.

Město letos pro účely učňovského střediska finišuje s generální opravou bývalé administrativní budovy společnosti ETA, do které muselo v posledních třech letech investovat kolem čtyřiceti milionů korun.

„Nikdy jsem se netajil tím, že začátky budou bolestné a drahé. Rozhodnutí těch, kteří seděli na zodpovědných židlích v roce 2005 a 2006 a zničili střední odborné školství v Hlinsku, se ukázalo jako velmi hloupé,“ prohlásil už dříve starosta Hlinska Miroslav Krčil s tím, že po kvalifikovaných řemeslnících volaly hlavně firmy v regionu.

Ke spolupráci se hlásí řada firem z regionu

Firmy městu při znovuobnovení žádaných oborů nabídly pomocnou ruku, což se potvrdilo už u oboru mlékař. Hlinecká mlékárna spolu s dalšími provozy na Vysočině už čtvrtým rokem pro praktickou výuku poskytuje nejen své výrobní prostory, ale i odborný personál. O spolupráci aktivně projevily zájem například firmy Backer-Elektro, Megatech Industries nebo Mias OC.

Zájemci z řad absolventů základních škol se mohou od září těšit na zcela nové zázemí.

„Vybavení bude díky našemu zřizovateli na nebývale vysoké úrovni. Už za loňský podzim jsme do výbavy investovali dva miliony korun. Do dílen v přízemí, kde bude i sklad materiálu, nakupujeme dřevoobráběcí stroje, truhlářské hoblice a stoly, různé druhy brusek, drobné nářadí a další vybavení,“ uvedl ředitel Gymnázia K. V. Raise a Středního odborného učiliště Hlinsko Rostislav Dvořáček.

Budoucí elektrikáři se dočkají měřicích přístrojů a zázemí pro elektromontážní práce.

„Během jarních měsíců, jakmile bude objekt dokončen po stavební stránce, začneme učebny vybavovat nábytkem. Jsem optimista. Od prvního září nebude problém spustit odbornou výuku včetně veškerého zázemí,“ dodal ředitel školy.

Celkově má Pardubický kraj do výbavy školy investovat částku pohybující se okolo tří milionů korun.

Nové obory a hlavně žáci pomohou i hlineckému gymnáziu, které od začátku nového školského subjektu zajišťuje výuku všeobecných předmětů vlastními kantory i v učilišti. V každém jeho ročníku se v současné době na profesi připravuje sedm až osm žáků. 

Více oborů zvýší efektivitu kantorů z gymnázia

„Každopádně nové obory zvýší efektivitu výuky. Pokud se nám podaří, aby v každém oboru bylo sedm osm žáků, vzniká pro výuku všeobecných předmětů slušná třída. Už se nestane, že kantor, který učí češtinu, matematiku nebo informatiku, má místo celé třídy na starosti jen několik žáků,“ uvedl ředitel.

Aby se dva nové obory naplnily co možná nejvíc, vedení školy a město chtějí nové prostory učeben ukázat zájemcům o studium i jejich rodičům. To však závisí na epidemiologické situaci.

„Byl bych nejradši, abychom se s rodiči sešli v nových prostorách, kde bychom zájemcům ukázali nové vybavení. Aby viděli, co je čeká. Zda to bude individuálně, nebo jinou formou, se řeší,“ dodal Rostislav Dvořáček.