Kolumbovo vejce v Toulovcových Maštalích zdobí až do Velikonočního pondělí obří rouška. | foto: Agentura Boží mlýny

Já chráním tebe, ty chráníš mě. Nadšenci ve skalách pověsili obří roušku

  • 49
Neobvyklou formu poděkování všem akceschopným a obětavým lidem během koronavirové epidemie vyjádřili nadšenci v Toulovcových Maštalích na Chrudimsku, kteří během každých Velikonoc zdobí skalní útvar Kolumbovo vejce. Letos na pískovcovou skálu uvázali obří roušku.

„Chtěli jsme tímto vtípkem poděkovat v naši zemi nejen všem lékařům, hasičům, ošetřovatelkám, skautům a mnoha dalším, ale i akceschopným lidem, kteří neváhají vložit svoji invenci a energii, aby pomáhali, a když je potřeba, tak se naučí něco nového, třeba tisknout na 3D tiskárně, vzdělávat na dálku nebo ušít roušku,“ posílá slova díků Jiří Sehnal z pořadatelské agentury Boží mlýny.

Kolumbovo vejce v roušce

Roušku s nápisem Já chráním tebe, ty chráníš mě ušili nadšenci svépomocí za 2,5 hodiny. Ne náhodou má plochu 400,3 x 197 cm, tedy 78 866 cm2, což je přesně deseti miliardtina rozlohy České republiky.

„Rouška je pro nás symbolem nesobeckosti a solidarity v časech, kdy jsme významněji než kdy jindy všichni odkázáni na sebe,“ říká k pravděpodobně největší ušité ochraně proti šíření otravného viru organizátor vtipného happeningu.

Parta přátel spojených do neformálního sdružení zdobí skálu připomínající skutečné vejce pravidelně na Zelený čtvrtek už pátým rokem.

Uvázat roušku nebylo kvůli omezením jednoduché

Na rozdíl od předešlých ročníků si letos s instalací neobvyklého doplňku musel poradit jen malý tým složený z rodinných příslušníků organizátora.

„Vzhledem k okolnostem omezení pohybu a shromažďování bylo letos obtížnější technicky vymyslet, jak bude vejce ozdobeno, aby nedošlo k porušení pravidel. Tentokráte jsme zvolili techniku, kterou jsme ve výsledku zvládli realizovat ve dvou lidech. Dalo nám to nakonec zabrat,“ dodal k instalaci roušky Jiří Sehnal.

Co bude s rouškou po Velikonočním pondělí, kdy ze skály zase zmizí, není zatím jasné. „Přiznám se, že nevím, co s ní nakonec uděláme. Možná že ji ještě někde vyvěsíme,“ usmál se Jiří Sehnal.

Během loňských Velikonoc bylo Kolumbovo vejce ozdobeno himalájskými modlitebními praporky na podporu Tibetu při 60. výročí protičínského povstání. V roce 2018 zřejmě největší česká „velikonoční kraslice“ připomínala 100. výročí republiky.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz