Zadní a přední strana tiketů, které se tisknou na dostizích v Pardubicích i...

Zadní a přední strana tiketů, které se tisknou na dostizích v Pardubicích i devět měsíců po volbách. | foto: Martin Švec, MAFRA

TOP 09 zve voliče na sázenkách ke sněmovním volbám. Devět měsíců po nich

  • 7
Od voleb do Poslanecké sněmovny uplynulo už více než tři čtvrtě roku. Na pardubickém dostihovém závodišti však společnost TOTO CZ stále tiskne sázenky, které lákají voliče k podpoře TOP 09 a hnutí Starostové.

Modré písmo na zadní straně tiketů upoutá na první pohled. Poněkud zarážející ovšem je obsah textu, který nabádá k účasti ve volbách.

"V sázce je hodně. A prohrát můžeme všichni. Přijďte 25. a 26. října." Přesně tento text lze vidět na tiketech, které vyjíždí ze strojů tisknoucích sázenky na dostizích v Pardubicích.

Rok však na tiketech uveden není, a tak by mohli voliči nabýt dojmu, že jde o letošní komunální a senátní volby. Tyto volby ale budou už 10. a 11. října.

Zástupci stran jsou zjištěním zaskočeni

 Politici jsou k vidění na dostizích často. Obvykle jako členové rad různých společností předávají úspěšným jezdcům ceny v paddocku. Přetrvávající „reklama“ však překvapuje i politiky ze samotné TOP 09.

"Vůbec by mě nenapadlo, že to na tiketech stále je. Připouštím, že je to zvláštní a nemělo by to na nich dávno být. Organizoval a zařizoval to předseda regionu pan Němec. Když skončily volby i dostihová sezona, považoval jsem to za vyřízenou záležitost a pustil věc z hlavy," prohlásil Jiří Skalický, kterého voliči svými hlasy poslali do Sněmovny právě za „Topku“.

Se svým stranickým kolegou Janem Němcem hodlá vše vyřídit. „Teď má dovolenou, ale až se vrátí, tak s ním věc proberu a řeknu mu, ať prostuduje smlouvu, protože tohle je nesmyslné,“ dodal poslanec Skalický. 

Déle trvající propagace konkurence se nelíbí politikům z ostatních subjektů.

"Nesázím tak často, abych si toho všiml. Vím, že něco takového bylo, ale že se to pořád tiskne, mě překvapuje. Obzvláště po diskuzi, kdy měla být zakázána politická agitace na akcích podporovaných městem. Bylo by dobré, pokud by se k tomu někdo vyjádřil, kdo to povolil a jak je možné, že to na tiketech ještě je," říká zastupitel za ODS Alexandr Krejčíř.

Jen šetříme materiál, zní z firmy

Vysvětlení sázkové kanceláře Betino, která se společně s TOTO CZ stará o vypisování kurzů, přijímání a vyplácení sázek, je prosté: snížení nákladů.

„Primárně tikety nebyly ani určené pro Pardubice, ale do Mostu. Během říjnové Velké pardubické jsme je ani netiskli. Jde čistě jen o úsporu materiálu, kdy naši technici převezli pár přebytečných kotoučů do Pardubic. Problém v tom určitě nevidím," uvedl Petr Mrňák, ředitel společnosti TOTO CZ.

Další dostihový mítink se uskuteční 23. srpna. Na III. kvalifikaci na Velkou pardubickou už budou mít sázenky podle Mrňáka jinou podobu. "Na příštích dostizích už tyto tikety nebudou," ujistil Mrňák.

Zaskočen celou věcí je také předseda Dostihového spolku Michael Skalický. „Tato sázková kancelář provozuje sázky na všech závodištích a je u nás v nájmu. Maximálně mohu zavolat a říci, že takovou propagaci konkrétní strany nechceme. Chápu, že to může být vnímáno negativně. Budu chtít, aby to na příští dostihy už nebylo," říká Skalický.

Majoritním vlastníkem Dostihového spolku je město, na jejichž akcích je přitom propagace politických stran zakázaná. Opozice však nastavení pravidel stále kritizuje. Mantinely podle ní nebyly přesně dané, a tak si i přes zákaz dělala na dostizích kampaň řada politiků z různých stran.