K chrudimské tělocvičně s vydýchaným vzduchem zamířili zdravotníci, policisté i...

K chrudimské tělocvičně s vydýchaným vzduchem zamířili zdravotníci, policisté i hasiči. | foto: ZZS Pardubického kraje

Tanečnice postupně omdlévaly ve vydýchané hale, zkolabovalo jich osm

  • 67
Zemské kolo postupové taneční soutěže Czech Dance Tour v Chrudimi muselo být předčasně ukončeno. Tanečnice v tamní sokolovně začaly jedna po druhé kolabovat a u sportoviště se střídaly sanitky. Dorazili i policisté a hasiči.

Soutěže začaly v sobotu dopoledne, problémy však nastaly až po osmé hodině večer. Záchranka byla nejprve přivolána k lehkému úrazu nezletilé dívky po pádu na hlavu, pacientka utrpěla lehký otřes mozku.

„Nejdřív zdravotníci ošetřovali jednu juniorku, pak začaly padat dívky z hlavních věkových kategorií. Dívaly se na to, už netancovaly a začaly omdlévat. Vypadalo to jako davová psychóza,“ řekl hlavní organizátor soutěže Martin Hladík.

Během ošetřování začalo kolabovat dalších sedm nezletilých.

„Na místo byly vyslány posádky z Chrudimi a Pardubic. Žádosti o spolupráci také vyhověla Dopravní zdravotní služba Chrudim vysláním dvou vozů. Posádky celkem ošetřily osm osob, z toho pět transportovaly ve stabilním stavu bez přímého ohrožení na životě do nemocnic v Chrudimi a Pardubicích,“ uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

Podle něj dívky nezvládly emoční vypětí spojené s ošetřováním zraněné v kombinaci s vydýchaným vzduchem v hale.

Koncentraci škodlivin hasiči nenaměřili

„V hale skutečně nebyl dobrý vzduch, i když jsme měli otevřená okna a všechny možnosti ventilace běžely naplno. Tanečníci podávají sportovní výkon a chyběl jim kyslík. Navíc celý den svítilo slunce, což se projevilo i na kvalitě vzduchu v hale. I když jsme to připomínali, zřejmě také ne všichni soutěžící dodržovali pitný režim. Když se dehydrované tanečnice snažily ve vydýchané hale podat ve snaze o postup do finále svůj nejlepší výkon, jejich tělo dostávalo šok a začaly odpadávat,“ řekl Martin Hladík.

K tělocvičně nakonec mimo sanitek přijeli i policisté a hasiči, kteří měřili složení vzduchu, ale žádné škodliviny nenaměřili. Hala už byla v té době vyklizená a částečně odvětraná. Po dohodě týmů s porotou bylo konečné pořadí v taneční disciplíně Street Dance určeno podle dosud uskutečněných semifinálových kol.