(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Spor ve Svítkově končí. Odbor dopravy pochybil, lidé se mohou stěhovat

  • 5
Čtrnáct majitelů domů v pardubickém satelitu ve Svítkově si může oddechnout. Do 30 dnů se mohou nastěhovat do nově postavených domů, které si zakoupili od developera.

Jejich domy byly ještě donedávna součástí kolaudačního řízení, které bylo podmíněno stavbou mostku přes říčku Bylanku, kterou ale developer nepostavil kvůli tomu, že lávku postavil magistrát.

Krajský úřad ovšem rozhodnutí magistrátního odboru dopravy o zákazu užívání rodinných domů zrušil a cesta ke kolaudaci nových domů je tak otevřená. „Stavební úřad překročil svoji pravomoc, když nepostupoval v souladu s platnou legislativou,“ uvádí v rozhodnutí oddělení silničního hospodářství a dopravní obslužnosti Pardubického kraje. 

Úřad dále konstatoval, že stavební úřad nemůže svévolně rozšířit žádost o vydání kolaudačního souhlasu o další objekty, v tomto případě most a silnici, které nebyly předmětem žádosti o vydání kolaudačního souhlasu.

„Krajský úřad dal naší společnosti za pravdu. Očekáváme, že stavební úřad magistrátu začne neprodleně konat a dotčené domy zkolauduje v nejbližší možné lhůtě,“ řekl zástupce developera CZ Stavební holding Jan Tichý.

„Náš odbor dopravy vydá kolaudační souhlas v řádu dnů. Co se týká odpovědnosti za toto pochybení, budu chtít po tajemníkovi, aby mi předložil, jak byla pochybení závažná a budu chtít odpovědnost jednotlivých úředníků,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.