Ačkoli město kvůli úsporám muselo vypustit původně zamýšlený saunový svět s...

Ačkoli město kvůli úsporám muselo vypustit původně zamýšlený saunový svět s wellness, novinkou bude velká vířivka a dvě parní komory. | foto: Město Svitavy

Svitavy skoro na dva roky zavřou bazén, začne odkládaná rekonstrukce

  • 0
Krytý plavecký bazén ve Svitavách se po letitých diskusích konečně dočká rekonstrukce. Město Svitavy chce na investici v předpokládané výši 200 milionů korun v druhé polovině května vypsat tendr na dodavatele.

„Do konce roku 2023 by bazén měl fungovat v běžném režimu a být veřejnosti přístupný. Stavbu bychom chtěli zahájit k 1. lednu 2024 s předpokládaným otevřením 1. září 2025,“ řekl starosta Svitav David Šimek.

Již třikrát stopnuté modernizaci, která se projednává od roku 2015, nestojí nic v cestě. Nyní leží na stole upravený projekt, který sice nepočítá s přebudováním bazénu na víceúčelové relaxační centrum se saunovým světem a wellness, ovšem projektanti současnou modernizaci připravili tak, aby část wellness mohla být v budoucnu bez většího zásahu přistavěna.

Ušetřených peněz na modernizaci má město z předešlých let dost. „Na účtech máme připraveny prostředky ve výši 80 milionů korun. Doufáme, že v druhé polovině roku získáme 63 milionů ze Sberbank,“ řekl Šimek k finančním prostředkům, kterými je město schopno pokrýt náklady na výstavbu.

Vedení města chce další finance dostat z dotací. S téměř 30 miliony korun může počítat ze Státního fondu životního prostředí, další prostředky chce získat z Národní sportovní agentury nebo Národního plánu obnovy.

Modernizace nebude tak pompézní, jak původní plány radnice počítaly. Projekt se zaměří hlavně na energetické úspory a výměnu dožívajících technologií. Kromě pětadvacetimetrového bazénu se počítá s instalací velké vířivky o rozměrech 4 x 6 metrů, dětským bazénkem pro děti a dvěma parními komorami.

Krytý plavecký bazén ve Svitavách byl otevřen v roce 1994, od té doby neprošel žádnou výraznější inovací. „S rekonstrukcí již nelze čekat, kvůli dožívajícím technologiím bychom museli bazén do dvou let z důvodu neodpovídajících norem zavřít,“ dodal starosta David Šimek.

Rekonstrukci chtělo město zahájit už v roce 2018, ale cena 187 milionů korun vzešlá z výběrového řízení svitavské radní odradila. Nevyšel ani tendr na přestavbu v roce 2021, kdy se cena původního projektu vyšplhala na téměř 250 milionů korun.