Hasiči doplňují vodu do rybníka v Přelouči, kde hrozí úhyn ryb. (23. července...

Hasiči doplňují vodu do rybníka v Přelouči, kde hrozí úhyn ryb. (23. července 2018) | foto: HZS Pardubického kraje

Hasiči vozili vodu do rybníka, sucho ohrožuje ryby na vánoční stůl

  • 9
Do chovného rybníka v centru Přelouče vozili hasiči celé pondělní odpoledne vodu, aby rybářům zachránili kapry a candáty. Sucho totiž dramaticky snižuje hladiny rybníků a jejich správci tak denně loví desítky leklých ryb.

„Vodu v cisternách do rybníka v Přelouči, kde hrozil úhyn ryb, vozilo šest jednotek hasičů od 11 do 18:30 ,“ řekla Jana Kumperová z operačního střediska Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

Podle samotných rybářů je dopouštění rybníka poslední šance, jak pomoci rybám, které by se měly dostat příští rok na vánoční stůl.

„Je to akt zoufalství. Ryby nemají kyslík a hynou.Tohle byla jediná šance, jak je zachránit. Všude jich denně hyne moc a rybáři jezdí a sbírají je,“ řekl předseda Místní oblasti Přelouč Josef Kratochvíl.

Rybník v Přelouči se nachází v centru města v bytové zástavbě. Masivní úhyn ryb by znamenal zápach v ulicích, i proto se rybáři domluvili s hasiči a rybník zásobili vodou. 

Rybáři navíc zakoupili čeřidlo, kterým zkusí vodu okysličovat a rybám tak zajistit přísun kyslíku.

Jak se letošní sucho rybářům prodraží, je podle jejich přeloučského předsedy brzy předjímat. „Letos už nám velké škody způsobili kormoráni, kteří nám z rybníků tahali ryby. Škodu jsme vyčíslili na 600 tisíc korun,“ řekl Kratochvíl.

Jistou satisfakcí pro ně je, že jim zhruba 400 tisíc korun vyplatí jako odškodné Pardubický kraj.