Přestože studentské volby nemají na výsledek těch skutečných vliv, ředitelé...

Přestože studentské volby nemají na výsledek těch skutečných vliv, ředitelé škol je považují za důležité. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Na pardubickém gymnáziu vyhrálo Babišovo ANO, naopak ODS propadla

  • 5
Celostátní akce Studentské volby se mezi stovkami ostatních škol účastnilo také pardubické gymnázium Mozartova. Studenti prokázali solidní volební účast, jejich názor se však se zbytkem populace příliš neshodoval. Volební favoriti u nich propadli.

Gymnázium Mozartova v Pardubicích je jedna ze čtyř set středních škol, které si vyzkoušely takzvané volby nanečisto.

Kolem šedesáti procent všech žáků gymnázia už ve středu vhodilo hlasovací lístek do volební urny. Škola však mohla výsledky voleb zveřejnit až o den později.

Volby nanečisto na gymnáziu

strana - počet hlasů - %

Ano 2011- 29 - 20,6

TOP 09 - 28 - 19,9

Piráti - 20 - 14,2

ČSSD - 12 - 8,5

KDU-ČSL - 10 - 7,1

Strana zelených - 10 - 7,1

SSO - 6 - 4,3

DSSS - 5 - 3,5

ODS - 5 - 3,5

Úsvit - 4 - 2,8

KSČM - 3 - 2,1

SPOZ - 2 - 1,4

ostatní - 4

neplatné - 3

celkem - 141 hlasů

"Volím levici, tak jsme váhal mezi KSČM a ČSSD. Nakonec jsem dal hlas komunistům," řekl student Michal Ďurišík, ledva vhodil hlasovací lístek. Většina jeho spolužáků ale jeho postoj k socialistické politice nesdílela.

Studenti nejvíce hlasů dali hnutí ANO podnikatele Babiše a TOP 09. Tedy stranám, které rozhodně neaspirují na vítězství ve skutečných volbách.

Výsledky tak ukázaly, že mínění žáků o české politice je poněkud odlišné od těch, které vyplývají z průzkumů mezi voliči.

Ale i mezi nimi se například projevil klesající zájem o politiku donedávna vládnoucí ODS. Ta dostala od studentů stejně hlasů jako radikální Dělnická strana sociální spravedlnosti. Dalším překvapením by mohla být pirátská strana, která skončila na třetím místě.

"Myslím, že jakási radikalita k mladé generaci vždycky patřila a patří. To ale celkově neznamená nárůst radikálních myšlenek. Mladá generace tvoří jen úzký segment voličské základny, přesto je pravda, že strany, jako jsou Piráti, jakési protestní hlasy od mladé generace získají," řekl ředitel školy Marek Výborný.

Volby nanečisto vznikly zcela v režii studentů. Na její přípravě se podílel desetičlenný tým, který přichystal plakáty a zorganizoval volební komisi.

"Dostali k tomu i materiály od organizace Jeden světa na školách, která akci pořádá," uvedl ředitel Výborný. Dodal, že cílem je zaktivizovat prvovoliče a řada studentů je v této kategorii.

"Já tuhle akci podporuji, chci, aby studenti šli k volbám a aby se zamysleli nad tím, koho volí," řekl ředitel.

Nezdá se však, že by politické dění šlo zcela mimo studenty gymnázia Mozartova. Součástí akce Volby nanečisto totiž byly i prezentace studentů. Část z nich se věnovala například analýze volební kampaně nebo důvěryhodnosti předvolebních průzkumů.

Hlavně však měl program přiblížit volby a politiku studentům. V průzkumu Centra občanského vzdělávání totiž patřila česká mládež z hlediska občanského aktivismu k nejpasivnějším v Evropě.

Přesto si náměstek primátorky František Brendl, který se odpoledne účastnil panelových diskusí, pochvaloval znalosti studentů.

"Překvapila mě jak účast, tak i úroveň dotazů. Navíc mezi studenty byla i skupina, která se o politiku prokazatelně zajímá," řekl po diskusi náměstek Brendl.