(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Ředitelé škol vyrazili na stáž, zahrnovala i výlet lodí do Benátek

  • 1
Ředitelé škol z východních Čech vyrazili v září ve dvou termínech do Slovinska na týdenní odbornou stáž do tamních škol. Její program ale v závěru připomínal nabídku cestovní kanceláře.

Součástí odborné stáže pro pracovníky školství Pardubického a Královéhradeckého kraje ve Slovinsku nebyly jen seminář a návštěva několika škol, ale i prohlídka turisticky nejatraktivnějších míst v široké oblasti.

Ředitelé škol tak mohli vidět římské památky v Pule, Škocjanské jeskyně, Sečoveljské soliny, chov lipicánů a vyrazili dokonce i na celodenní výlet do Benátek.

Ředitelé i úředníci, s nimž MF DNES mluvila, přitom potvrdili, že náklady na stáž a tedy i lodní lístek do Benátek a zpět zaplatili z prostředků školy či úřadu.

Vedoucí odboru školství Pardubického kraje Martin Kiss to nepovažuje za chybu.

„Každá návštěva má pracovní i nepracovní část. Účastníci tam byli v sobotu, v době volna,“ uvedl Kiss, který ve Slovinsku pobýval také. „Jako doplněk celého programu, který byl velmi nabitý, to není nic, co by neodpovídalo zaměření stáže. Každý pedagog musí mít nadhled, nesmí být pouze stránku před žákem,“ uvedl Kiss.

Radní Královéhradeckého kraje Martina Berdychová připustila, že hradit cestu do Benátek z veřejných peněz nebylo ideální.

„Cesta do Benátek proběhla v sobotu, cena lodního lístku byla zahrnuta v úhradě cestovní agentuře. Podobná situace vznikla poprvé,“ uvedla politička, jež ve Slovinsku nebyla.

Za stáž jednoho účastníka zaplatily školy nebo úřad asi čtrnáct tisíc korun. Ředitelé škol spali ve skromném hostelu, v několika dnech se zúčastnili prohlídek pěti tamních škol a nejspíše se dozvěděli dost o fungování tamního školství. Přestože byl pobyt určen i pro řadové učitele, školy na ně vyslaly prakticky pouze své ředitele.

V Královéhradeckém kraji o to byl slušný zájem, v sousedním kraji se i přes podporu krajského radního akce zúčastnily jen asi dvě desítky lidí, většina škol nabídku odmítla.

„Nepovažoval jsem to za vhodné,“ uvedl například ředitel pardubického gymnázia Mozartova a čerstvě zvolený poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný.

Vstupy do jeskyní či na prohlídku lipicánů si platili účastníci sami, ale lodní lístek měli gratis. „Lodní lístek jsme koupili s hromadnou slevou, takže výsledná cena byla minimální. Ostatní služby a vstupy si platili sami,“ řekl Roman Grosmann, jehož agentura stáž organizovala.

Ředitel Střední zemědělské školy zemědělské v Chrudimi Stanislav Valášek uznává, že lodní lístek neměla platit škola. „Zaplatil bych si jej sám, nebyl to problém, ale byl zahrnutý v celkové ceně,“ uvedl.

Ředitelé z Královéhradeckého kraje už jezdí čtvrtým rokem

Zatímco ředitelé škol z Pardubického kraje takto jeli poprvé, v Královéhradeckém kraji mají tyto stáže tradici. Ředitelé škol postupně navštívili hned několik zemí. Před třemi lety Srbsko, rok poté Španělsko a loni Itálii.

Součástí je vždy návštěva několika středních škol a také prohlídka měst. Loni měli například účastníci vyhrazený celý den na poznávání Říma a cestou domů si zase mohli prohlédnout Florencii.

Vysvětlují to tak, že se stáž uskutečnila i na státní svátek 28. září, a tak si druhý den ve čtvrtek při prohlídce Říma jen vybírali volno.

„Zastávka ve Florencii se uskutečnila v pátek na zpáteční cestě domů, šlo o bezpečnostní devítihodinovou přestávku. Vzhledem k příjezdu do města v odpoledních hodinách bohužel nepovažuji čekání na noční odjezd za žádnou rekreaci - raději bych jel domů,“ uvedl Václav Jarkovský, který nyní řídí oddělení rozpočtu škol a školských zařízení Královéhradeckého kraje.